Składniki (4porcje)
-
Jajka - 3Olej słonecznikowy - 250 mlCukier - 160 g brązowegoMąka pszenna typ 500 - 225 gSoda oczyszczona - 1 łyżkaCynamon - 2 łyżki mielonegoMarchewka - 2 drobno utarteOrzechy laskowe - 90 g siekanychAnanas - 440 g zmielonego w blenderzeMango - 1 pokrojone w plastryWiórki kokosowe - 2 łyżkiMasło - 125 gTwaróg chudy - 250 g zmielonegoCukier waniliowy - 1Cukier - 500 gCytryna - 1 łyżka soku
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
Rozgrzewamy piekarnik do temp. 180°C. Jaja, olej i brązowy cukier miksujemy razem, a gdy się połączą w jednorodną masę, odkładamy mikser, dodajemy mąkę, sodę i cynamon i starannie mieszamy metalową łyżką. Dodajemy startą marchewkę, orzechy, ananasa i znowu starannie mieszamy. Przekładamy ciasto do natłuszczonej formy o śr. 24 cm i pieczemy przez godzinę. Studzimy ciasto w formie.
Robimy krem. Masło, twaróg i cukier waniliowy ucieramy na jednorodną masę, a gdy składniki się połączą, dodajemy zwykły cukier i sok z cytryny i ponownie ucieramy.
Wystudzone ciasto przekrawamy w poprzek. Jeden placek smarujemy połową kremu i układamy na nim plastry mango. Przykrywamy drugim plackiem i smarujemy z wierzchu pozostałym kremem. Posypujemy wiórkami kokosowymi i podajemy - torcik najlepiej przełożyć kremem tuż przed jedzeniem.
-
Moda
-
Wiadomości
-
Polecamy
-
Plotki
-
Kalkulatory