Torcik z rabarbarem

- Można zamrażać? Nie
Składniki (1porcja)
-
Marynowany rabarbar
Rabarbar - 800 gWanilia - 2 laskiCukier - 60 gOcet balsamiczny - 3 łyżki
-
Ciasto
Masło - 150 gCukier - 80 gJajka - 1Sól - szczyptaMąka pszenna - 250 gProszek do pieczenia - 7 g (1/2 torebki)
-
Kruszonka
Masło - 100 g stopionegoCukier - 10 gMąka pszenna - 100 gMigdały mielone - 100 g
-
Dekoracja
Truskawki - 300 gBita śmietana - wedle uznania (opcjonalnie)
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
Łodygi czyścimy i kroimy na kawałki. Mieszamy z ziarenkami wyskrobanymi z lasek wanilii, cukrem i octem balsamicznym. Odstawiamy na noc, aby rabarbar się zamarynował.
Na drugi dzień robimy kruche ciasto, zagniatając wszystkie składniki. Rozwałkowujemy 2/3 ciasta, wyklejamy nim spód tortownicy o średnicy 28 cm. Z reszty ciasta robimy wałek i doklejamy go do boków tortownicy, formując brzeg. Na kruchym spodzie układamy zamarynowany rabarbar (marynatę pozostawiamy).
Robimy kruszonkę, rozcierając palcami wszystkie składniki. Posypujemy rozłożony na cieście rabarbar, pieczemy 50-60 minut w 170°C z włączonym termoobiegiem.
Rabarbarową marynatę gotujemy, aby nieco odparowała i zgęstniała - to będzie sos, którym skropimy ciasto. Można też podać je z bitą śmietaną i udekorować truskawkami.
-
Moda
-
Wiadomości
-
Polecamy
-
Plotki
-
Kalkulatory