Składniki (6porcji)
-
Białka - 20Cukier - 40 płaskich łyżekKawa rozpuszczalna - 6 łyżeczekCytryna - sok z 2Cukier waniliowy - 2 torebkiCukier - 2 szklanki
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
Robimy bezy. Białka ubijamy na sztywną pianę. Dodajemy stopniowo 40 łyżeczek cukru, cały czas ubijając. Kawę rozpuszczalną rozcieramy na pył np. w młynku do kawy i dokładnie mieszamy z pianą. Nagrzewamy piekarnik do temp. 140°C. Blachę wykładamy folią aluminiową, smarujemy oliwą i łyżką wykładamy porcje masy bezowej. Pieczemy 20 min, zmniejszamy temp. do 120°C, uchylamy piekarnik i przez kilkanaście minut pozwalamy bezom wyschnąć. Upieczone przechowujemy w zamkniętym pudełku, do momentu użycia. Przy tak dużej ilości białek pieczenie bez możemy rozłożyć na dwa dni. Oczywiście możemy kupić gotowe bezy kawowe w cukierni. Robimy krem. Schłodzoną śmietanę ubijamy. Po chwili ubijania dodajemy cukier wymieszany z cukrem waniliowym. Cały czas ubijając, dodajemy stopniowo sok z cytryn. Kiedy śmietana będzie sztywna, wstawiamy ją na parę godzin do lodówki. Tort: Układamy warstwami bezy i bitą śmietanę. Górę tortu ozdabiamy świeżymi albo kandyzowanymi owocami lub kolorowymi galaretkami.
-
Moda
-
Wiadomości
-
Polecamy
-
Plotki
-
Kalkulatory