Tort migdałowo-kawowy
- Można zamrażać? Nie
Składniki (12porcji)
-
Ciasto na 2 placki tortowe
Migdały blanszowane - 150 gMigdały - 150 gJajka - 10Cukier - 2 szklankiAromat waniliowy - łyżeczkaAromat migdałowy - łyżeczkaKawa mielona - 1/4 szklanki drobno zmielonejMasło - do tortownicyMąka pszenna - do tortownicy
-
Masa
Cukier - 200 gWoda - 5-8 łyżekŻółtka - 3Masło - 2 kostkiKawa rozpuszczalna - 3 łyżkiSpirytus - kieliszek (niekoniecznie)
-
Polewa
Woda - 150 mlCukier - 130 gKawa rozpuszczalna - 4 łyżkiCukier puder - 200 gKoniak - 5 łyżek (lub rumu)
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
Robimy placki tortowe. Migdały mielemy. Oddzielamy białka od żółtek. Żółtka ucieramy z cukrem, dodajemy obie esencje oraz kawę i migdały. Ucieramy przez dłuższą chwilę na puszystą masę. Ubijamy białka na sztywną pianę i delikatnie mieszamy z masą migdałowo-żółtkową. Dzielimy ciasto na 2 równe porcje i pieczemy w dwóch małych (ok. 20 cm średnicy), wysmarowanych masłem i wysypanych mąką tortownicach, w piekarniku nagrzanym do 200 st. C przez ok. 30 min.
Robimy masę. Z cukru oraz kilku łyżek wody gotujemy syrop. Żółtka ubijamy mikserem, zaparzamy syropem (wlewamy go powoli wąską strużką), dodajemy miękkie masło oraz kawę rozpuszczoną w łyżeczce wrzątku. Miksujemy wszystko razem na puszystą masę. Możemy dodać kieliszek spirytusu.
Robimy polewę. Zagotowujemy w 150 ml wody cukier i kawę. Gotujemy, aż masa zgęstnieje. Wsypujemy cukier puder do plastikowej miski. Miksujemy, na niskich obrotach, wlewając syrop kawowy. Dodajemy koniak lub rum.
Placki ciasta przekładamy masą. Tort oblewamy ciepłą polewą.
-
Moda
-
Wiadomości
-
Polecamy
-
Plotki
-
Kalkulatory