Tort migdałowo-kawowy

Magazyn Kuchnia 29.03.2021 21:15
(brak ocen)
OCEŃ
Tort migdałowo-kawowy
Tort migdałowo-kawowy
Czas przygotowania powyżej godziny
Poziom trudności średni
  • Można zamrażać? Nie

Składniki (12porcji)

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

1 / 4

Robimy placki tortowe. Migdały mielemy. Oddzielamy białka od żółtek. Żółtka ucieramy z cukrem, dodajemy obie esencje oraz kawę i migdały. Ucieramy przez dłuższą chwilę na puszystą masę. Ubijamy białka na sztywną pianę i delikatnie mieszamy z masą migdałowo-żółtkową. Dzielimy ciasto na 2 równe porcje i pieczemy w dwóch małych (ok. 20 cm średnicy), wysmarowanych masłem i wysypanych mąką tortownicach, w piekarniku nagrzanym do 200 st. C przez ok. 30 min. 

2 / 4

Robimy masę. Z cukru oraz kilku łyżek wody gotujemy syrop. Żółtka ubijamy mikserem, zaparzamy syropem (wlewamy go powoli wąską strużką), dodajemy miękkie masło oraz kawę rozpuszczoną w łyżeczce wrzątku. Miksujemy wszystko razem na puszystą masę. Możemy dodać kieliszek spirytusu. 

3 / 4

Robimy polewę. Zagotowujemy w 150 ml wody cukier i kawę. Gotujemy, aż masa zgęstnieje. Wsypujemy cukier puder do plastikowej miski. Miksujemy, na niskich obrotach, wlewając syrop kawowy. Dodajemy koniak lub rum. 

4 / 4

Placki ciasta przekładamy masą. Tort oblewamy ciepłą polewą.

Użyłaś / użyłeś tego przepisu?
Podziel się swoim wykonaniem na instagramie używając hashtagu
#haps
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.