Tort orzechowo-kawowy

Zuzanna Wiciejowska/Magazyn Kuchnia 23.01.2020 16:42
(3 oceny)
OCEŃ
Tort orzechowo-kawowy
Tort orzechowo-kawowy
Czas przygotowania powyżej godziny
Poziom trudności średni
  • Można zamrażać? Nie

Składniki (12 porcji)

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

Robimy ciasto: białka ubijamy z solą na sztywną pianę. Pod koniec ubijania dodajemy porcjami 1/3 cukru. Żółtka ubijamy z resztą cukru i cukrem waniliowym na gęstą masę. Mieszamy z kawą i skórką cytrynową. Do masy żółtkowej dodajemy połowę orzechów i pianę z białek. Resztę orzechów mieszamy z mąką oraz proszkiem do pieczenia, dodajemy do ciasta i dokładnie mieszamy. Ciasto przekładamy do tortownicy wysmarowanej masłem i wysypanej bułką tartą. Pieczemy około godziny w piekarniku nagrzanym do temperatury 170°C. Upieczone ciasto pozostawiamy na kilka minut w wyłączonym piekarniku z uchylonymi drzwiczkami. Następnie wyjmujemy z tortownicy i pozostawiamy do ostygnięcia. Robimy krem: śmietankę ubijamy z cukrem waniliowym. Ser ucieramy z mlekiem i sokiem cytrynowym, dodajemy bitą śmietanę i startą czekoladę. Ciasto kroimy na trzy krążki. Dolny i środkowy krążek nasączamy kawą wymieszaną z alkoholem, smarujemy kremem i składamy. Resztą kremu smarujemy tort z wierzchu, posypujemy startą czekoladą i przybieramy groszkiem czekoladowym.

Użyłaś / użyłeś tego przepisu?
Podziel się swoim wykonaniem na instagramie używając hashtagu
#haps