Składniki (12porcji)
-
Ciasto
Mąka pszenna - 30 dagCukier - 12 dagMasło - 15 dagJajka - 2Sól - szczypta
-
Krem
Żółtka - 4Cukier - 10 dagCukier waniliowy - 1 opakowanieMąka pszenna - 2 kopiaste łyżkiMleko 2.0 proc. - 400 mlSkórka z cytryny - z 1 cytrynyOrzeszki pinii - 5 dagCukier puder - wedle uznania
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
Mąkę, cukier i masło siekamy, dodajemy jajka i sól, zagniatamy ciasto. Odstawiamy je do lodówki na 30 minut.
Robimy krem: ubijamy żółtka z cukrem, cukrem waniliowym i mąką. Dodajemy mleko, wciąż ubijając, wlewamy krem do garnka i stawiamy go na małym ogniu, ciągle mieszając, aż zgęstnieje. Dodajemy skórkę z cytryny, mieszamy i odstawiamy do ostudzenia. Mieszamy masę od czasu do czasu.
Ciasto wyjmujemy z lodówki, dzielimy na 2 części, rozwałkowujemy. Formę do tarty (śr. 26 cm) smarujemy masłem, wykładamy jej dno i ścianki ciastem. Wylewamy na ciasto krem i przykrywamy wierzch drugą częścią ciasta. Starannie zlepiamy brzegi. Posypujemy tort orzechami piniowymi i lekko je przygniatamy, zagłębiając w cieście. Pieczemy tort w temp. 175oC przez 40-50 minut.
Odstawiamy do ostygnięcia. Przed podaniem posypujemy cukrem pudrem.
-
Moda
-
Wiadomości
-
Wybory
- Kiedy głos jest nieważny? Jak głosować w wyborach parlamentarnych?
- Kto może głosować w wyborach?
- Wybory parlamentarne a frekwencja
- OBWE - co to za organizacja?
- Głosowanie przez pełnomocnika
- Jak głosować poza miejscem zameldowania?
- Wybory parlamentarne - na czym polegają?
- Głosowanie korespondencyjne - co to jest? Kto może skorzystać?
- Jak głosować poza miejscem zamieszkania?
- Karta do głosowania - jak ją wypełnić? Na co zwrócić uwagę?
- Kodeks wyborczy - nowelizacja i ważne zmiany w 2023 r.
- Jak głosować za granicą?
-
Plotki
-
Kalkulatory