Tort waniliowy z cytryną

Tessa Capponi-Borawska, Magazyn Kuchnia 17.11.2020 14:54
(brak ocen)
OCEŃ
Tort waniliowy z cytryną
Tort waniliowy z cytryną
Czas przygotowania powyżej godziny
Poziom trudności średni
  • Można zamrażać? Nie

Składniki (12porcji)

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

1 / 4

Mąkę, cukier i masło siekamy, dodajemy jajka i sól, zagniatamy ciasto. Odstawiamy je do lodówki na 30 minut. 

2 / 4

Robimy krem: ubijamy żółtka z cukrem, cukrem waniliowym i mąką. Dodajemy mleko, wciąż ubijając, wlewamy krem do garnka i stawiamy go na małym ogniu, ciągle mieszając, aż zgęstnieje. Dodajemy skórkę z cytryny, mieszamy i odstawiamy do ostudzenia. Mieszamy masę od czasu do czasu. 

3 / 4

Ciasto wyjmujemy z lodówki, dzielimy na 2 części, rozwałkowujemy. Formę do tarty (śr. 26 cm) smarujemy masłem, wykładamy jej dno i ścianki ciastem. Wylewamy na ciasto krem i przykrywamy wierzch drugą częścią ciasta. Starannie zlepiamy brzegi. Posypujemy tort orzechami piniowymi i lekko je przygniatamy, zagłębiając w cieście. Pieczemy tort w temp. 175oC przez 40-50 minut. 

 

4 / 4

Odstawiamy do ostygnięcia. Przed podaniem posypujemy cukrem pudrem.

Użyłaś / użyłeś tego przepisu?
Podziel się swoim wykonaniem na instagramie używając hashtagu
#haps