Składniki (4porcje)
-
Masło - 5 dagCiasteczka owsiane - 30 dag pokruszonych (mogą być też migdałowe)Czekolada biała - 30 dag posiekanejŚmietana kremówka 36 proc. - 425 mlCzekolada gorzka - 10 dag posiekanejŚmietana kremówka 36 proc. - według uznania
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
Robimy spód: roztapiamy masło, mieszamy z ciastkami i wykładamy na posmarowaną masłem tortownicę. Wyrównujemy, zapinamy brzeg formy i wstawiamy do lodówki.
Przygotowujemy masę czekoladową. Roztapiamy białą czekoladę na parze lub w mikrofalówce. Studzimy. Ubijamy na sztywno śmietanę. Do stopionej czekolady dodajemy najpierw 2 łyżki ubitej śmietany, mieszamy, następnie delikatnie łączymy z pozostałą śmietaną. Napełniamy masą tortownicę, równomiernie rozsmarowując krem na spodzie z ciastek. Wstawiamy do lodówki i czekamy, aż masa stężeje.
W tym czasie przyrządzamy sos: składniki mieszamy w rondelku ze szklanką wody (250 ml), zagotowujemy, nie przerywając mieszania. Gotujemy, aż sos zrobi się gęsty i gładki.
Wyjęty z lodówki tort dekorujemy kropelkami ostudzonego sosu, resztę ponownie podgrzewamy i podajemy na ciepło w oddzielnej miseczce.
-
Moda
-
Wiadomości
-
Polecamy
-
Plotki
-
Kalkulatory