Tort z białej czekolady

Magazyn Kuchnia 06.03.2020 15:22
(1 ocena)
OCEŃ
Tort z białej czekolady
Tort z białej czekolady
Czas przygotowania powyżej godziny
Poziom trudności średni
  • Można zamrażać? Nie

Składniki (4porcje)

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

1 / 4

Robimy spód: roztapiamy masło, mieszamy z ciastkami i wykładamy na posmarowaną masłem tortownicę. Wyrównujemy, zapinamy brzeg formy i wstawiamy do lodówki. 

2 / 4

Przygotowujemy masę czekoladową. Roztapiamy białą czekoladę na parze lub w mikrofalówce. Studzimy. Ubijamy na sztywno śmietanę. Do stopionej czekolady dodajemy najpierw 2 łyżki ubitej śmietany, mieszamy, następnie delikatnie łączymy z pozostałą śmietaną. Napełniamy masą tortownicę, równomiernie rozsmarowując krem na spodzie z ciastek. Wstawiamy do lodówki i czekamy, aż masa stężeje. 

3 / 4

W tym czasie przyrządzamy sos: składniki mieszamy w rondelku ze szklanką wody (250 ml), zagotowujemy, nie przerywając mieszania. Gotujemy, aż sos zrobi się gęsty i gładki. 

4 / 4

Wyjęty z lodówki tort dekorujemy kropelkami ostudzonego sosu, resztę ponownie podgrzewamy i podajemy na ciepło w oddzielnej miseczce.

Użyłaś / użyłeś tego przepisu?
Podziel się swoim wykonaniem na instagramie używając hashtagu
#haps
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.