Torta di melle di mamma Carolina czyli szarlotka

Tessa Capponi-Borawska, Magazyn Kuchnia 22.03.2021 20:22
(brak ocen)
OCEŃ
Torta di melle di mamma Carolina czyli szarlotka
Torta di melle di mamma Carolina czyli szarlotka
Czas przygotowania powyżej godziny
Poziom trudności łatwy
  • Można zamrażać? Nie

Składniki (12porcji)

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

1 / 4

Jabłka obieramy i kroimy na małe kawałki. Gotujemy na wolnym ogniu z sokiem z cytryny i 1 łyżką cukru przez ok. 10 minut. Dodajemy migdały, orzechy, cynamon i resztę cukru. Mieszamy i odstawiamy. 

2 / 4

Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia, dodajemy sól, jajko, cukier, cukier waniliowy oraz masło pokrojone na małe kawałki. Wyrabiamy wszystko, aż powstanie gładkie jednolite ciasto, odstawiamy na 30 minut w chłodne miejsce. 

3 / 4

Ciasto dzielimy na dwie części i rozwałkowujemy. Pierwszym kawałkiem wykładamy dno i brzegi tortownicy. Układamy na nim farsz i przykrywamy drugą częścią ciasta, dokładnie zlepiając brzegi. Powierzchnię ciasta smarujemy roztrzepanym żółtkiem. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temp. 200 st. C na 45 minut. 

4 / 4

Wyjmujemy ciasto z piekarnika, a gdy wystygnie, wydobywamy je delikatnie z formy i podajemy.

Użyłaś / użyłeś tego przepisu?
Podziel się swoim wykonaniem na instagramie używając hashtagu
#haps