Torta di melle di mamma Carolina czyli szarlotka

- Można zamrażać? Nie
Składniki (12porcji)
-
Ciasto
Mąka pszenna - 30 dagCukier - 15 dagProszek do pieczenia - 2 łyżeczkiSól - szczyptaJajka - 1Cukier waniliowy - saszetkaMasło - 12 dagŻółtka - 1
-
Nadzienie
Jabłka - 80 dagSok cytrynowy - z 1 cytrynyMigdały płatki - 5 dagOrzechy laskowe - 3 dag posiekanychCynamon - łyżeczkaCukier - 3 łyżki
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
Jabłka obieramy i kroimy na małe kawałki. Gotujemy na wolnym ogniu z sokiem z cytryny i 1 łyżką cukru przez ok. 10 minut. Dodajemy migdały, orzechy, cynamon i resztę cukru. Mieszamy i odstawiamy.
Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia, dodajemy sól, jajko, cukier, cukier waniliowy oraz masło pokrojone na małe kawałki. Wyrabiamy wszystko, aż powstanie gładkie jednolite ciasto, odstawiamy na 30 minut w chłodne miejsce.
Ciasto dzielimy na dwie części i rozwałkowujemy. Pierwszym kawałkiem wykładamy dno i brzegi tortownicy. Układamy na nim farsz i przykrywamy drugą częścią ciasta, dokładnie zlepiając brzegi. Powierzchnię ciasta smarujemy roztrzepanym żółtkiem. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temp. 200 st. C na 45 minut.
Wyjmujemy ciasto z piekarnika, a gdy wystygnie, wydobywamy je delikatnie z formy i podajemy.
-
Moda
-
Wiadomości
-
Polecamy
-
Plotki
-
Kalkulatory