Składniki (4porcje)
-
Mąka kukurydziana - 300 gSól - 1/2 łyżeczki
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
Mąkę mieszamy w misce z solą. Wlewamy ok. 380 ml gorącej wody, mieszając wodę dodajemy stopniowo, wyrabiając masę ręką, aż uzyskamy wilgotną, jednolitą i nieklejącą się masę. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 30 minut (jest to konieczne, ponieważ mąka musi wchłonąć wodę, żeby masa stała się elastyczna). Ponownie lekko wyrabiamy (jeśli ciasto się kruszy, dolewamy trochę wody, jeśli się klei, podsypujemy mąką). Dzielimy na 8 części. Wilgotnymi dłońmi formujemy kulki. Jedną kulkę kładziemy na papierze do pieczenia, przykrywamy drugim kawałkiem papieru i rozpłaszczamy, przyciskamy miską (w Meksyku używa się prasy do tortilli), ew. wałkujemy (im cieńsza tortilla tym lepiej). Placek układamy na suchej, rozgrzanej patelni, smażymy 30 sekund. Odwracamy, smażymy minutę w tym czasie w tortilli powinny powstać duże bąble napełnione powietrzem. Możemy jeszcze 1-2 razy placek odwrócić i dosmażyć. Usmażone tortille przykrywamy lekko wilgotną ściereczką. *Masa harina (zwana też nixtamal) jest dużo drobniejsza niż zwykła mąka kukurydziana. Powstaje z ziaren kukurydzy, które są moczone w ciepłej wodzie z
-
Moda
-
Wiadomości
-
Polecamy
-
Plotki
-
Kalkulatory