Tortilla kukurydziana

Honorata Piwowarska/Magazyn Kuchnia 30.01.2020 23:23
(brak ocen)
OCEŃ
Tortilla kukurydziana
Tortilla kukurydziana
Czas przygotowania do 30 minut
Poziom trudności łatwy
  • Można zamrażać? Nie

Składniki (4porcje)

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

Mąkę mieszamy w misce z solą. Wlewamy ok. 380 ml gorącej wody, mieszając wodę dodajemy stopniowo, wyrabiając masę ręką, aż uzyskamy wilgotną, jednolitą i nieklejącą się masę. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 30 minut (jest to konieczne, ponieważ mąka musi wchłonąć wodę, żeby masa stała się elastyczna). Ponownie lekko wyrabiamy (jeśli ciasto się kruszy, dolewamy trochę wody, jeśli się klei, podsypujemy mąką). Dzielimy na 8 części. Wilgotnymi dłońmi formujemy kulki. Jedną kulkę kładziemy na papierze do pieczenia, przykrywamy drugim kawałkiem papieru i rozpłaszczamy, przyciskamy miską (w Meksyku używa się prasy do tortilli), ew. wałkujemy (im cieńsza tortilla tym lepiej). Placek układamy na suchej, rozgrzanej patelni, smażymy 30 sekund. Odwracamy, smażymy minutę w tym czasie w tortilli powinny powstać duże bąble napełnione powietrzem. Możemy jeszcze 1-2 razy placek odwrócić i dosmażyć. Usmażone tortille przykrywamy lekko wilgotną ściereczką. *Masa harina (zwana też nixtamal) jest dużo drobniejsza niż zwykła mąka kukurydziana. Powstaje z ziaren kukurydzy, które są moczone w ciepłej wodzie z

Użyłaś / użyłeś tego przepisu?
Podziel się swoim wykonaniem na instagramie używając hashtagu
#haps
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.