Trójkolorowe semifreddo

- Można zamrażać? Nie
Składniki (0porcji)
-
Czekolada gorzka - 100 g czekolady gorzkiej E.WedelCzekolada mleczna - 100 g czekolady mlecznej E.WedelCzekolada biała - 100 g czekolady białej E.WedelChałwa - 100 g chałwy Królewskiej o smaku waniliowym E.WedelŚmietana 30 proc. - 500 gJajka - 3Żółtka - 3Cukier - 100 g
VIDEO
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
Wszystkie czekolady posiekaj, przełóż do osobnych misek, roztop w kąpieli wodnej i odstaw do ostygnięcia. Następnie ustaw nad garnkiem z wrzącą wodą dużą miskę i umieść w niej jajka oraz żółtka. Dodaj drobny cukier i ubijaj całość mikserem około 8 minut, aby masa nabrała odpowiedniej temperatury oraz stała się jasna i puszysta. Zdejmij miskę z kąpieli wodnej i odstaw do ostygnięcia w temperaturze pokojowej.
W osobnej misce ubij na sztywno zimną śmietankę. Do ubitej śmietanki dodaj stopniowo masę jajeczną, za każdym razem delikatnie mieszając składniki szpatułką. Powstałą masę rozdziel po równo między trzy miski. Do każdej miski dodaj inny rodzaj rozpuszczonej czekolady i dokładnie wymieszaj.
Na dno wyłożonej folią spożywczą keksówki przełóż masę z czekoladą białą i wstaw do zamrażarki na 30 minut. Następnie nałóż masę z czekoladą mleczną i ponownie wstaw do zamrażarki na 30 minut. W międzyczasie drobno posiekaj chałwę. Po upływie 30 minut nałóż do foremki masę z czekoladą gorzką i posyp ją na wierzchu rozdrobnioną chałwą.
-
Zakupy
-
Wiadomości
-
Przepisy
-
Plotki
-
Kalkulatory
- Wirtualny alkomat
- Kalkulator opłacalności montażu instalacji LPG
- Mile na kilometry
- Kalkulator rozmiaru opon
- Kalkulator zużycia paliwa
- Kalkulator mocy
- Ile kalorii mają frytki?
- Przelicznik: centymetry (cm) i cale (in) na stopy (ft)
- Przelicz Nm na lb/ft i kGm
- Kalkulator mocy - przelicznik kW/KM. Sprawdź kalkulator online
- Kalkulator momentu obrotowego