Trójkolorowe semifreddo

Haps 22.01.2020 16:17
(brak ocen)
OCEŃ
Trójkolorowe semifreddo
Wiele flag jest trójkolorowych. Podobnie jak flaga Krainy Radości, która składa się z trzech pasów w odcieniach trzech czekolad. Dobrze, że mamy tam wizę w postaci przepisu na to semifreddo.
Czas przygotowania powyżej godziny
Poziom trudności średni
  • Można zamrażać? Nie

Składniki (0porcji)

VIDEO

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

1 / 3

Wszystkie czekolady posiekaj, przełóż do osobnych misek, roztop w kąpieli wodnej i odstaw do ostygnięcia. Następnie ustaw nad garnkiem z wrzącą wodą dużą miskę i umieść w niej jajka oraz żółtka. Dodaj drobny cukier i ubijaj całość mikserem około 8 minut, aby masa nabrała odpowiedniej temperatury oraz stała się jasna i puszysta. Zdejmij miskę z kąpieli wodnej i odstaw do ostygnięcia w temperaturze pokojowej.

2 / 3

W osobnej misce ubij na sztywno zimną śmietankę. Do ubitej śmietanki dodaj stopniowo masę jajeczną, za każdym razem delikatnie mieszając składniki szpatułką. Powstałą masę rozdziel po równo między trzy miski. Do każdej miski dodaj inny rodzaj rozpuszczonej czekolady i dokładnie wymieszaj.

 

3 / 3

Na dno wyłożonej folią spożywczą keksówki przełóż masę z czekoladą białą i wstaw do zamrażarki na 30 minut. Następnie nałóż masę z czekoladą mleczną i ponownie wstaw do zamrażarki na 30 minut. W międzyczasie drobno posiekaj chałwę. Po upływie 30 minut nałóż do foremki masę z czekoladą gorzką i posyp ją na wierzchu rozdrobnioną chałwą.

Użyłaś / użyłeś tego przepisu?
Podziel się swoim wykonaniem na instagramie używając hashtagu
#haps