Truskawki na cieście filo

- Można zamrażać? Nie
Składniki (4porcje)
-
Migdały płatki - 5 łyżekPistacje - 3 łyżki łuskanych, niesolonychLimonka - skórka z 1Miód pszczeli - 2 łyżkiMasło - 4 łyżki roztopionegoCiasto filo - 4 płatyTruskawki - 250 gCukier puder - do posypania
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
Ciasto filo rozmrażamy, rozprostowujemy zwinięte arkusze i przekrawamy. Rozdzielamy płaty ciasta i smarujemy je rozpuszczonym masłem. Ciasto filo można też wykonać samemu. Potrzeba do tego 25 dag mąki pszennej, 1/2 łyżeczki soli, 2 łyżki oliwy, 1/2 szklanki wody lub 1 jajko i 1/4 szklanki wody. Mąkę mieszamy z solą i wlewamy do niej oliwę, cały czas ugniatając, a następnie wodę lub jajko roztrzepane z wodą. Wyrabiamy, aż stanie się twarde i elastyczne. Odstawiamy pod przykryciem na 20 min, a następnie dzielimy na 4 części. Rozwałkowujemy je na cienkie plastry i suszymy, aż stwardnieją.
Przed pieczeniem smarujemy je tłuszczem. Nagrzewamy piekarnik do 180°C.
Płatki migdałowe, pistacje i umytą skórkę z limonki siekamy, mieszamy z miodem i odstawiamy. Blaszkę do pieczenia wykładamy pergaminem i kładziemy na nim płat ciasta filo, który następnie smarujemy roztopionym masłem.
Kładziemy na nim kolejny płat, który z kolei smarujemy masą miodowo-orzechową. Na wierzchu umieszczamy jeden na drugim pozostałe dwa posmarowane masłem płaty. Pieczemy ok. 15 min, aż ciasto lekko zbrązowieje.
Następnie studzimy je i łamiemy na kawałki. Na talerzach układamy warstwę pokrojonych w plastry truskawek, kawałek ciasta i znów warstwę truskawek. Całość posypujemy cukrem pudrem.
-
Moda
-
Wiadomości
-
Polecamy
-
Plotki
-
Kalkulatory