Truskawki na cieście filo

Paweł Kałuski, Magazyn Kuchnia 28.01.2021 17:00
(brak ocen)
OCEŃ
Truskawki na cieście filo
Truskawki na cieście filo
Czas przygotowania do godziny
Poziom trudności średni
  • Można zamrażać? Nie

Składniki (4porcje)

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

1 / 5

Ciasto filo rozmrażamy, rozprostowujemy zwinięte arkusze i przekrawamy. Rozdzielamy płaty ciasta i smarujemy je rozpuszczonym masłem. Ciasto filo można też wykonać samemu. Potrzeba do tego 25 dag mąki pszennej, 1/2 łyżeczki soli, 2 łyżki oliwy, 1/2 szklanki wody lub 1 jajko i 1/4 szklanki wody. Mąkę mieszamy z solą i wlewamy do niej oliwę, cały czas ugniatając, a następnie wodę lub jajko roztrzepane z wodą. Wyrabiamy, aż stanie się twarde i elastyczne. Odstawiamy pod przykryciem na 20 min, a następnie dzielimy na 4 części. Rozwałkowujemy je na cienkie plastry i suszymy, aż stwardnieją.

2 / 5

Przed pieczeniem smarujemy je tłuszczem. Nagrzewamy piekarnik do 180°C.

3 / 5

Płatki migdałowe, pistacje i umytą skórkę z limonki siekamy, mieszamy z miodem i odstawiamy. Blaszkę do pieczenia wykładamy pergaminem i kładziemy na nim płat ciasta filo, który następnie smarujemy roztopionym masłem.

4 / 5

Kładziemy na nim kolejny płat, który z kolei smarujemy masą miodowo-orzechową. Na wierzchu umieszczamy jeden na drugim pozostałe dwa posmarowane masłem płaty. Pieczemy ok. 15 min, aż ciasto lekko zbrązowieje.

5 / 5

Następnie studzimy je i łamiemy na kawałki. Na talerzach układamy warstwę pokrojonych w plastry truskawek, kawałek ciasta i znów warstwę truskawek. Całość posypujemy cukrem pudrem.

Użyłaś / użyłeś tego przepisu?
Podziel się swoim wykonaniem na instagramie używając hashtagu
#haps