Truskawkowy sorbet

Anna Wrońska, Magazyn Kuchnia 17.11.2020 15:11
(brak ocen)
OCEŃ
Truskawkowy sorbet
Truskawkowy sorbet
Czas przygotowania powyżej godziny
Poziom trudności łatwy
  • Można zamrażać? Tak

Składniki (4porcje)

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

Przygotuj syrop: cukier zalej jedną szklanką wody, zagotuj i ostudź. Truskawki, sok pomarańczowy i skórkę zmiksuj na gładką masę. Porcjami dodawaj ostudzony syrop, cały czas miksując. Mus przełóż do szklanego naczynia i zamrażaj przez 3 godziny, mieszając co 30 minut. Potem zmiksuj, napełnij szklane pucharki i od razu podawaj.

Sorbet możesz przechowywać w zamrażalniku przez 3 dni. W sezonie, gdy truskawki są najsłodsze, możesz użyć nieco mniej cukru, a część soku pomarańczowego zastąpić odrobiną soku z cytryny. Nie zaszkodzi też trochę cointreau (likieru pomarańczowego).

Użyłaś / użyłeś tego przepisu?
Podziel się swoim wykonaniem na instagramie używając hashtagu
#haps