Truskawkowy sorbet

Truskawkowy sorbet
Czas przygotowania
powyżej godziny
Poziom trudności
łatwy
- Można zamrażać? Tak
Składniki (4porcje)
-
Truskawki - 3 szklanki pokrojonychSok pomarańczowy - 1/2 szklankiCukier - 2/3 szklankiSkórka pomarańczowa - 1/2 łyżeczki otartej
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
Przygotuj syrop: cukier zalej jedną szklanką wody, zagotuj i ostudź. Truskawki, sok pomarańczowy i skórkę zmiksuj na gładką masę. Porcjami dodawaj ostudzony syrop, cały czas miksując. Mus przełóż do szklanego naczynia i zamrażaj przez 3 godziny, mieszając co 30 minut. Potem zmiksuj, napełnij szklane pucharki i od razu podawaj.
Sorbet możesz przechowywać w zamrażalniku przez 3 dni. W sezonie, gdy truskawki są najsłodsze, możesz użyć nieco mniej cukru, a część soku pomarańczowego zastąpić odrobiną soku z cytryny. Nie zaszkodzi też trochę cointreau (likieru pomarańczowego).
-
Moda
-
Wiadomości
-
Przepisy
-
Plotki
-
Kalkulatory