Tureckie chlebki z kurczakiem

Haps 27.02.2020 12:13
(brak ocen)
OCEŃ
Tureckie chlebki z kurczakiem
Naszym rodzicom Turcja kojarzyła się z kawą, a nam z kebabem. Wierzymy, że po zrobieniu naszego przepisu Turcja będzie kojarzyła ci się z tym chlebkiem.
Czas przygotowania powyżej godziny
Poziom trudności łatwy
  • Można zamrażać? Nie

Składniki (2porcje)

VIDEO

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

1 / 4

Przygotuj ciasto drożdżowe. Drożdże oraz cukier wsyp do letniej wody i dokładnie wymieszaj. Dodaj oliwę z oliwek, zamieszaj i odstaw na 10 minut, aby drożdże zaczęły pracować.

2 / 4

W osobnej misce wymieszaj mąkę z solę. Dodaj jogurt oraz zaczyn drożdżowy i zagnieć zwarte i elastyczne ciasto. Przełóż ciasto do natłuszczonej miski, przykryj je folią spożywczą i odstaw na godzinę do wyrośnięcia.

3 / 4

W między czasie przygotuj farsz. Kurczaka, pomidory i cebulę pokrój w kostkę, a czosnek w plasterki. Na patelni rozgrzej dwie łyżki oleju. Dodaj cebulę oraz czosnek i smaż, aż cebula stanie się szklista. Dodaj kurczaka oraz wszystkie przyprawy i smaż, aż kurczak lekko się zrumieni. Dodaj koncentrat pomidorowy i wymieszaj z kurczakiem. Na koniec dodaj pokrojone pomidory i smaż, aż się rozpadną i sos mocno zgęstnieje (około 7 minut). Zdejmij farsz z ognia i nieco go przestudź.

4 / 4

Wyrośnięte ciasto przebij pięścią i ponownie chwilę pozagniataj. Podziel ciasto na 6-7 części i uformuj z nich owalne placki. Na środek każdego placka nałóż po dwie solidne łyżki farszu i porządnie zlep końcówki, tak aby powstały łódeczki (jak na wideo). Przełóż łódeczki na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i wstaw do piekarnika nagrzanego do 190 stopni. Piecz około 20 minut, aż ciasto pięknie się zarumieni.

Użyłaś / użyłeś tego przepisu?
Podziel się swoim wykonaniem na instagramie używając hashtagu
#haps
Copyright © Agora SA