Tureckie chlebki z kurczakiem

- Można zamrażać? Nie
Składniki (2porcje)
-
Składniki na ciasto:
Mąka pszenna - 500 gDrożdże suszone - 1 opakowanie, 7gSól - 1 łyżeczkaCukier - 1 łyżeczkaJogurt naturalny - 2 czubate łyżkiOliwa - 2 łyżkiWoda - 200 ml, letniej
-
Składniki na farsz:
Pierś z kurczaka - 2 sztukiCebula - 2 sztukiCzosnek - 2 ząbkiPomidory - 2 sztuki, dojrzałeSól - 1 łyżeczkaPieprz czarny mielony - 1/2 łyżeczkiPapryka mielona ostra - 1 łyżeczkaOregano suszone - 1 łyżeczkaTymianek suszony - 1 łyżeczkaOlej rzepakowy - 2 łyżkiKoncentrat pomidorowy - 1 łyżeczka
VIDEO
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
Przygotuj ciasto drożdżowe. Drożdże oraz cukier wsyp do letniej wody i dokładnie wymieszaj. Dodaj oliwę z oliwek, zamieszaj i odstaw na 10 minut, aby drożdże zaczęły pracować.
W osobnej misce wymieszaj mąkę z solę. Dodaj jogurt oraz zaczyn drożdżowy i zagnieć zwarte i elastyczne ciasto. Przełóż ciasto do natłuszczonej miski, przykryj je folią spożywczą i odstaw na godzinę do wyrośnięcia.
W między czasie przygotuj farsz. Kurczaka, pomidory i cebulę pokrój w kostkę, a czosnek w plasterki. Na patelni rozgrzej dwie łyżki oleju. Dodaj cebulę oraz czosnek i smaż, aż cebula stanie się szklista. Dodaj kurczaka oraz wszystkie przyprawy i smaż, aż kurczak lekko się zrumieni. Dodaj koncentrat pomidorowy i wymieszaj z kurczakiem. Na koniec dodaj pokrojone pomidory i smaż, aż się rozpadną i sos mocno zgęstnieje (około 7 minut). Zdejmij farsz z ognia i nieco go przestudź.
Wyrośnięte ciasto przebij pięścią i ponownie chwilę pozagniataj. Podziel ciasto na 6-7 części i uformuj z nich owalne placki. Na środek każdego placka nałóż po dwie solidne łyżki farszu i porządnie zlep końcówki, tak aby powstały łódeczki (jak na wideo). Przełóż łódeczki na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i wstaw do piekarnika nagrzanego do 190 stopni. Piecz około 20 minut, aż ciasto pięknie się zarumieni.
-
Moda
-
Wiadomości
-
Polecamy
-
Plotki
-
Kalkulatory