Turon

Magda Duklas/Magazyn Kuchnia 20.11.2020 13:34
(brak ocen)
OCEŃ
Turon
Turon
Czas przygotowania powyżej godziny
Poziom trudności średni
  • Można zamrażać? Nie

Składniki (5porcji)

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

1 / 4

Migdały prażymy przez 7-10 minut w piekarniku nagrzanym do 160°C. Cukier karmelizujemy na złoty kolor, wkładamy migdały i orzechy, mieszamy, aby całe pokryły się karmelem. Rozsmarowujemy na blasze. Gdy karmel zastygnie, łamiemy go na kawałeczki. Posiekany nugat i czekoladę topimy w kąpieli wodnej. Zagotowujemy śmietankę, wlewamy do masy czekoladowo-nugatowej. Czekamy, aż masa przestygnie, a w tym czasie ucieramy masło ze szczyptą soli.

2 / 4

Powoli dodajemy ostudzoną masę czekoladowo-nugatową, stale mieszając. Do gładkiej masy dodajemy karmelowe orzechy. Ponownie mieszamy.

3 / 4

Keksówkę wykładamy przezroczystą folią kuchenną, tak aby jej końce wystawały poza brzegi formy. Napełniamy masą, zawijamy na wierzch końce folii; wkładamy na noc do lodówki.

4 / 4

MASA NUGATOWA (jeśli nie uda się kupić gotowej): Przygotowujemy po 30 dag cukru pudru, orzechów laskowych i czekolady mlecznej oraz trochę masła. Prażymy orzechy na suchej patelni, potem drobniutko mielemy. Cukier puder topimy na patelni, dodajemy zmielone orzechy, mieszamy. Powstałą grudkowatą masę zdejmujemy z patelni, rozprowadzamy na posmarowanym masłem kawałku pergaminu i czekamy, aż wystygnie. Zimną rozdrabniamy blenderem - musi być bardzo drobno zmielona, dlatego miksujemy 10-20 minut! Podczas mielenia wypływa olej zawarty w orzechach, który nada nugatowi aksamitną konsystencję. Zmiksowaną masę orzechową łączymy ze stopioną czekoladą.

Użyłaś / użyłeś tego przepisu?
Podziel się swoim wykonaniem na instagramie używając hashtagu
#haps
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.