Turon
- Można zamrażać? Nie
Składniki (5porcji)
-
Migdały - 13 dag obranychPistacje - 5 dag niesolonychOrzeszki pinii - 5 dagCukier - 15 dagCzekolada gorzka - 25 dagŚmietana kremówka 36 proc. - 150 mlMasło - 5 dagSól - do smaku
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
Migdały prażymy przez 7-10 minut w piekarniku nagrzanym do 160°C. Cukier karmelizujemy na złoty kolor, wkładamy migdały i orzechy, mieszamy, aby całe pokryły się karmelem. Rozsmarowujemy na blasze. Gdy karmel zastygnie, łamiemy go na kawałeczki. Posiekany nugat i czekoladę topimy w kąpieli wodnej. Zagotowujemy śmietankę, wlewamy do masy czekoladowo-nugatowej. Czekamy, aż masa przestygnie, a w tym czasie ucieramy masło ze szczyptą soli.
Powoli dodajemy ostudzoną masę czekoladowo-nugatową, stale mieszając. Do gładkiej masy dodajemy karmelowe orzechy. Ponownie mieszamy.
Keksówkę wykładamy przezroczystą folią kuchenną, tak aby jej końce wystawały poza brzegi formy. Napełniamy masą, zawijamy na wierzch końce folii; wkładamy na noc do lodówki.
MASA NUGATOWA (jeśli nie uda się kupić gotowej): Przygotowujemy po 30 dag cukru pudru, orzechów laskowych i czekolady mlecznej oraz trochę masła. Prażymy orzechy na suchej patelni, potem drobniutko mielemy. Cukier puder topimy na patelni, dodajemy zmielone orzechy, mieszamy. Powstałą grudkowatą masę zdejmujemy z patelni, rozprowadzamy na posmarowanym masłem kawałku pergaminu i czekamy, aż wystygnie. Zimną rozdrabniamy blenderem - musi być bardzo drobno zmielona, dlatego miksujemy 10-20 minut! Podczas mielenia wypływa olej zawarty w orzechach, który nada nugatowi aksamitną konsystencję. Zmiksowaną masę orzechową łączymy ze stopioną czekoladą.
-
Moda
-
Wiadomości
-
Polecamy
-
Plotki
-
Kalkulatory