Twaróg z maślanki

Natalia Nowak Bratek/Magazyn Kuchnia 23.12.2019 15:34
(brak ocen)
OCEŃ
Twaróg z maślanki
Twaróg z maślanki
Czas przygotowania powyżej godziny
Poziom trudności średni
  • Można zamrażać? Nie

Składniki (2porcje)

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

Podgrzewamy maślankę w rondelku na małym ogniu, co jakiś czas mieszając. Używamy termometru - gdy maślanka osiągnie temperaturę 70 st. C i powstanie skrzep, zdejmujemy z ognia, przykrywamy rondel i studzimy do temperatury pokojowej. Wykładamy sito gazą, umocowujemy je nad miską, wylewamy ostrożnie skrzep, pozwalając spłynąć serwatce. Delikatnie odciskamy nadmiar serwatki, a gazę z twarogiem wieszamy nad miską na 2-4 godziny.

Użyłaś / użyłeś tego przepisu?
Podziel się swoim wykonaniem na instagramie używając hashtagu
#haps
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.