Udka kurczaka w żurawinie
Udka kurczaka w żurawinie
Czas przygotowania
powyżej godziny
Poziom trudności
łatwy
- Można zamrażać? Nie
Składniki (2porcje)
-
Czosnek - 2 ząbkiSól - wedle uznaniaPieprz czarny mielony - wedle uznaniaOliwa - do smażeniaMasło - 1/2 kostkiSzalotka - łyżka posiekanejŻurawina suszona - szklankaWino białe - 1/4 szklanki wytrawnegoBulion drobiowy - 1/2 szklankiMajeranek świeży - garśćOcet balsamiczny - do smakuKonfitura żurawinowa - 2 łyżki
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
1 / 3
Kurczaka osuszamy, nacieramy posiekanym czosnkiem i doprawiamy solą oraz pieprzem. Wkładamy do lodówki na minimum godzinę. Następnie obsmażamy na rozgrzanej oliwie i wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 200°C na 45 minut.
2 / 3
Przygotowujemy sos. Na odrobinie rozgrzanego masła szklimy szalotkę, dodajemy suszone żurawiny, wlewamy wino i bulion. Gotujemy chwilę na wolnym ogniu, dodajemy posiekany majeranek i wrzucamy po kawałeczku masło, mieszając. Gdy sos zgęstnieje, zdejmujemy z ognia, doprawiamy solą, pieprzem i octem balsamicznym.
3 / 3
Udka podajemy z sosem i konfiturą żurawinową.
-
Moda
-
Wiadomości
-
Polecamy
-
Plotki
-
Kalkulatory