Udka kurczaka w żurawinie

Małgorzata Marchewka, Magazyn Kuchnia 08.04.2021 19:42
(brak ocen)
OCEŃ
Udka kurczaka w żurawinie
Udka kurczaka w żurawinie
Czas przygotowania powyżej godziny
Poziom trudności łatwy
  • Można zamrażać? Nie

Składniki (2porcje)

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

1 / 3

Kurczaka osuszamy, nacieramy posiekanym czosnkiem i doprawiamy solą oraz pieprzem. Wkładamy do lodówki na minimum godzinę. Następnie obsmażamy na rozgrzanej oliwie i wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 200°C na 45 minut. 

2 / 3

Przygotowujemy sos. Na odrobinie rozgrzanego masła szklimy szalotkę, dodajemy suszone żurawiny, wlewamy wino i bulion. Gotujemy chwilę na wolnym ogniu, dodajemy posiekany majeranek i wrzucamy po kawałeczku masło, mieszając. Gdy sos zgęstnieje, zdejmujemy z ognia, doprawiamy solą, pieprzem i octem balsamicznym. 

3 / 3

Udka podajemy z sosem i konfiturą żurawinową.

Użyłaś / użyłeś tego przepisu?
Podziel się swoim wykonaniem na instagramie używając hashtagu
#haps
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.