Udka słodko-kwaśne
Udka słodko-kwaśne
Czas przygotowania
powyżej godziny
Poziom trudności
łatwy
- Można zamrażać? Nie
Składniki (6porcji)
-
Podudzie z kurczaka - 1 kgImbir - 1 łyżeczka mielonegoPapryka mielona słodka - 1 łyżeczkaCebula - 1 łyżka granulowanejSól - 2 łyżki czosnkowejOcet winny - 50 mlKeczup - 250 mlSos sojowy - 60 mlAnanas z puszki - 600 gCukier - 50 g trzcinowego
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
1 / 3
Rozgrzewamy piekarnik do 200 st. C. Udka układamy na natłuszczonej blasze.
2 / 3
W miseczce mieszamy imbir, paprykę, cebulę i sól czosnkową, dodajemy ocet. Połową mieszaniny smarujemy kawałki kurczaka, pieczemy 15 minut. Odwracamy mięso, smarujemy mieszaniną z drugiej strony, pieczemy kolejne 15 minut.
3 / 3
Robimy sos: mieszamy ketchup z sosem sojowym, posiekanymi ananasami i cukrem. Polewamy kurczaka i pieczemy jeszcze 30 minut.
-
Moda
-
Wiadomości
-
Polecamy
-
Plotki
-
Kalkulatory