Waniliowy sernik złota rosa

Magda Duklas, Magazyn Kuchnia 15.01.2020 19:44
(brak ocen)
OCEŃ
Waniliowy sernik złota rosa
Waniliowy sernik złota rosa
Czas przygotowania powyżej godziny
Poziom trudności łatwy
  • Można zamrażać? Nie

Składniki (12porcji)

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

Rozgrzewamy piekarnik do temperatury 180°C. Wyrabiamy ciasto ze wszystkich składników. Rozwałkowujemy na spodzie tortownicy o średnicy 28 cm i lekko podpiekamy przez 5 minut. Ubijamy na sztywno pianę z 5 białek i 5 łyżek cukru. Żółtka i resztę cukru miksujemy z pozostałymi składnikami na masę o płynnej konsystencji. Wylewamy ją na podpieczony spód ciasta, a na wierzchu układamy ubitą pianę. Pieczemy około 2 godz. w temp. 180°C na dolnej półce piekarnika. Ostatnie pół godziny pieczemy tylko od spodu. Ciasto musi stygnąć w formie ok. 2 godzin. Po wyjęciu z formy posypujemy cukrem pudrem. Na bezie powstanie charakterystyczna złota rosa.

Użyłaś / użyłeś tego przepisu?
Podziel się swoim wykonaniem na instagramie używając hashtagu
#haps
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.