Waniliowy sernik złota rosa
Waniliowy sernik złota rosa
Czas przygotowania
powyżej godziny
Poziom trudności
łatwy
- Można zamrażać? Nie
Składniki (12porcji)
-
Ciasto
Mąka pszenna - 250 gJajka - 1Żółtka - 1Cukier puder - 4 łyżkiProszek do pieczenia - łyżeczka
-
Masa
Jajka - 5 (białka na bezę)Cukier - 1,5 szklankiTwaróg tłusty - 1 kg, zmielonyOlej rzepakowy - 0,5 szklankiMleko 3.2 proc. - 0,75 mlekaBudyń waniliowy - 2 opakowaniaCukier waniliowy - opakowanieRodzynki - opcjonalnie
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
Rozgrzewamy piekarnik do temperatury 180°C. Wyrabiamy ciasto ze wszystkich składników. Rozwałkowujemy na spodzie tortownicy o średnicy 28 cm i lekko podpiekamy przez 5 minut. Ubijamy na sztywno pianę z 5 białek i 5 łyżek cukru. Żółtka i resztę cukru miksujemy z pozostałymi składnikami na masę o płynnej konsystencji. Wylewamy ją na podpieczony spód ciasta, a na wierzchu układamy ubitą pianę. Pieczemy około 2 godz. w temp. 180°C na dolnej półce piekarnika. Ostatnie pół godziny pieczemy tylko od spodu. Ciasto musi stygnąć w formie ok. 2 godzin. Po wyjęciu z formy posypujemy cukrem pudrem. Na bezie powstanie charakterystyczna złota rosa.
-
Moda
-
Wiadomości
-
Polecamy
-
Plotki
-
Kalkulatory