Wędzona polędwiczka z jagodami goji, purée z selera, sosem kawowym i coulis z buraka

Piotr Ceranowicz/Magazyn Kuchnia 07.02.2020 14:07
(brak ocen)
OCEŃ
Wędzona polędwiczka z jagodami goji, purée z selera, sosem kawowym i coulis z buraka
Wędzona polędwiczka z jagodami goji, purée z selera, sosem kawowym i coulis z buraka
Czas przygotowania powyżej godziny
Poziom trudności trudny
  • Można zamrażać? Nie

Składniki (4porcje)

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

Jagody moczymy w maderze, aż zmiękną. Z mięsa odkrawamy błony. Wąskim, długim nożem robimy kieszonkę wzdłuż polędwiczki, faszerujemy ją jagodami, nacieramy oliwą, solą i pieprzem. Stalową patelnię wykładamy folią aluminiową, wsypujemy zwilżone trociny, tymianek i herbatę. Na to kładziemy kratkę lub kawałek podziurkowanej folii aluminiowej, a następnie mięso. Stawiamy patelnię na ogniu i szczelnie przykrywamy. Wędzimy 15 minut, następnie dopiekamy w 200°C przez 10 minut. Robimy purée. Obranego selera kroimy w kostkę i dusimy z czosnkiem w mleku przez 15 minut. Odlewamy nadmiar mleka i miksujemy selera na krem. Doprawiamy. Robimy sos. Kawę prażymy w rondelku, wlewamy wino i gotujemy 20 minut. Dodajemy sos pieczeniowy i gotujemy 20 minut. Cedzimy sos, łączymy z miodem, doprawiamy do smaku. Zagęszczamy masłem roztartym z mąką. Robimy coulis. Cukier karmelizujemy, dodajemy obranego buraka pokrojonego w kostkę i chwilę smażymy. Dodajemy goździki, papryczkę i ocet. Gotujemy 12 minut. Miksujemy i przecieramy przez sito. Na talerzu układamy purée z selera, coulis, na wierzchu kładziemy mięso, skrapiamy sosem kawowym. *Piotr Ceranowicz Szef kuchni restauracji Oboźna w Warszawie. Nieugięty poszukiwacz nowych pomysłów na życie. Zaczynał w C.K. Oboźni, potem pracował jako kucharz w stołecznej restauracji Rozbrat 20. Nigdy nie myślał o wielkiej hotelowej kuchni, woli kameralne miejsca. Lubi sezonowe produkty i niedoceniane warzywa, np. jarmuż czy buraki. Piotr nie przestaje kształcić się w innych dziedzinach - studiował weterynarię, ostatnio zaczął psychologię kliniczną. Nie gotuje w domu, woli wyskoczyć gdzieś ze znajomymi, posłuchać dobrej muzyki albo pójść na film Almodóvara. 

Użyłaś / użyłeś tego przepisu?
Podziel się swoim wykonaniem na instagramie używając hashtagu
#haps
Copyright © Agora SA