Wegańska Pavlova z kremem jaglanym, czarnymi porzeczkami i daktylowym karmelem

Alicja Rokicka/Magazyn Kuchnia 29.01.2021 14:01
(brak ocen)
OCEŃ
Wegańska Pavlova z kremem jaglanym, czarnymi porzeczkami i daktylowym karmelem
Wegańska Pavlova z kremem jaglanym, czarnymi porzeczkami i daktylowym karmelem
Czas przygotowania powyżej godziny
Poziom trudności średni
  • Można zamrażać? Nie

Składniki (6porcji)

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

1 / 4

Rozgrzewamy piekarnik do 100 st. C. Puszkę wkładamy do lodówki. Wodę z puszki po ciecierzycy przelewamy do miski i zaczynamy miksować. Kiedy zacznie się pienić, powoli dodajemy cukier, co parę minut po trochu. Powstająca piana powinna być zwarta i sztywna - jeśli przekręcimy miskę dnem do dołu, nie powinna drgnąć.

2 / 4

Na blaszce rozkładamy papier do pieczenia, wykładamy na niego masę. Możemy zrobić dwa lub kilka mniejszych placków albo jeden duży. Włączamy termoobieg i suszymy bezę przez 3-3,5 godziny.  Jest gotowa, kiedy bez problemu odchodzi od papieru. 

3 / 4

Kaszę jaglaną przelewamy wrzątkiem, następnie gotujemy z dodatkiem soli i cukru. Przekładamy do kielicha blendera, dodajemy syrop z agawy i sok z cytryny. Miksujemy, powoli dolewając mleko. Gotowy krem powinien mieć gęstą, delikatną konsystencję.

4 / 4

Bezowe blaty przekładamy kremem jaglanym, za każdym razem posypując krem porzeczkami. Daktyle zalewamy ciepłą wodą i odstawiamy na 20 minut. Miksujemy w blenderze, dolewając około szklanki wody. Wlewamy do rondelka i podgrzewamy, aby sos się zredukował, zgęstniał i nabrał konsystencji karmelu. Skrapiamy nim deser przed podaniem.

Użyłaś / użyłeś tego przepisu?
Podziel się swoim wykonaniem na instagramie używając hashtagu
#haps
Copyright © Agora SA