Wegańskie klopsy

Haps 23.01.2020 12:26
(brak ocen)
OCEŃ
Wegańskie klopsy
Czy wiecie dlaczego Vito Corleone z "Ojca Chrzestnego" miał takie odstające policzki? Odpowiedź jest prosta: niebezpiecznie dobre klopsiki wegańskie. Przywoziliśmy je codziennie na plan zdjęciowy, a on biedny przed każdą sceną nie mógł się powstrzymać, żeby nie wziąć kilku do budzi. Ale czy można mu się dziwić? Spróbuj zrobić je sama #poswojemu to się przekonasz!
Czas przygotowania do godziny
Poziom trudności łatwy
  • Można zamrażać? Nie

Składniki (4porcje)

VIDEO

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

1 / 4

Na patelni rozgrzej niewielką ilość oleju i przesmaż drobno posiekaną cebulę. Gdy nabierze złotego koloru, dodaj pokrojoną w kostkę paprykę i smaż jeszcze 2 minuty.

2 / 4

W dużej misce porządnie rozgnieć lub zblenduj ciecierzycę Dodaj cebulkę przesmażoną z papryką, kukurydzę, groszek oraz wszystkie przyprawy. Porządnie wymieszaj. Uformuj około 2 centymetrowe klopsiki. Jeśli masa się rozpada dodaj trochę mąki ziemniaczanej.

3 / 4

Na dużej patelni rozgrzej 0,5 centymetrową warstwę oleju. Klopsy smaż z obu stron po koło 2 minuty, aż nabiorą złotego koloru. Przygotuj sos. Na patelni rozgrzej oliwę. Dorzuć drobno pokrojoną cebulę i czosnek i smaż na wolnym ogniu, aż staną się szkliste. Wsyp przyprawy (kmin rzymski, oregano, słodką paprykę, cynamon i cukier) i krótko przesmaż. Dodaj pomidory i bulion. Gotuj aż część płynu odparuje i sos lekko zgęstnieje. Włóż klopsy na patelnię z sosem i podgrzewaj całość przez około 2 minuty.

4 / 4

Kuskus wsyp do słoika i zalej wrzącą wodą, tak aby sięgała ona 2 cm powyżej kaszy. Przykryj i odczekaj 5 minut.

Użyłaś / użyłeś tego przepisu?
Podziel się swoim wykonaniem na instagramie używając hashtagu
#haps
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.