Wegańskie klopsy

- Można zamrażać? Nie
Składniki (4porcje)
-
Ciecierzyca - 2 puszkiPapryka czerwona - 1 małaCebula biała - 1Kukurydza konserwowa - 1/2 szklankiGroszek zielony - 1/2 szklankiPapryka mielona słodka - 1 łyżeczkaKumin (kmin rzymski) - 1 łyżeczka zmielonegoImbir - 1 łyżeczka zmielonegoSos sojowy - 2 łyżkiMąka ziemniaczana - 1-2 łyżkiPomidory z puszki - 1 puszkaOliwa - 2 łyżkiCzosnek - 2 ząbkiCebula biała - 1Kumin (kmin rzymski) - 1 łyżeczkaOregano suszone - 1 łyżeczkaCynamon - 1 łyżeczkaPapryka mielona słodka - 1 łyżeczkaCukier - 1 łyżkaBulion warzywny - 150 mlKuskus - 400 g
VIDEO
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
Na patelni rozgrzej niewielką ilość oleju i przesmaż drobno posiekaną cebulę. Gdy nabierze złotego koloru, dodaj pokrojoną w kostkę paprykę i smaż jeszcze 2 minuty.
W dużej misce porządnie rozgnieć lub zblenduj ciecierzycę Dodaj cebulkę przesmażoną z papryką, kukurydzę, groszek oraz wszystkie przyprawy. Porządnie wymieszaj. Uformuj około 2 centymetrowe klopsiki. Jeśli masa się rozpada dodaj trochę mąki ziemniaczanej.
Na dużej patelni rozgrzej 0,5 centymetrową warstwę oleju. Klopsy smaż z obu stron po koło 2 minuty, aż nabiorą złotego koloru. Przygotuj sos. Na patelni rozgrzej oliwę. Dorzuć drobno pokrojoną cebulę i czosnek i smaż na wolnym ogniu, aż staną się szkliste. Wsyp przyprawy (kmin rzymski, oregano, słodką paprykę, cynamon i cukier) i krótko przesmaż. Dodaj pomidory i bulion. Gotuj aż część płynu odparuje i sos lekko zgęstnieje. Włóż klopsy na patelnię z sosem i podgrzewaj całość przez około 2 minuty.
Kuskus wsyp do słoika i zalej wrzącą wodą, tak aby sięgała ona 2 cm powyżej kaszy. Przykryj i odczekaj 5 minut.
-
Moda
-
Wiadomości
-
Polecamy
-
Plotki
-
Kalkulatory