Wegańskie ptasie mleczko [HAPS VEGE]
![Wegańskie ptasie mleczko [HAPS VEGE]](https://bi.im-g.pl/im/4e/73/16/z23541326IDR,Weganskie-ptasie-mleczko.jpg)
- Można zamrażać? Nie
Składniki (15porcji)
-
Składniki na masę z nasionami chia:
Mleko kokosowe - 1 puszkaMleko roślinne - 100 ml, ryżowe lub sojoweSyrop z agawy - 2 łyżkiKsylitol - 2 łyżkiChia (nasiona chia) - 4 łyżkiAgar-agar - 2 łyżki
-
Składniki na masę malinową:
Maliny - 300 gMleko roślinne - 100 mlKsylitol - 3 łyżkiAgar-agar - 2 łyżeczki
VIDEO
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
Na początku przygotuj masę malinową. Maliny zmiksuj na gładki mus i przełóż do rondelka. Dodaj mleko oraz ksylitol i dokładnie wymieszaj. Doprowadź masę do wrzenia, a następnie dodaj agar i dokładnie wymieszaj. Gotuj kolejne 5 minut na wolnym ogniu po czym zdejmij rondelek z ognia.
Kwadratową formę wyłóż papierem do pieczenia lub folią spożywczą. Przelej do formy 1/2 masy malinowej, rozprowadź ją równomiernie po dnie i wstaw formę do lodówki na czas przygotowywania kolejnej warstwy (resztę masy malinowej zachowaj na później).
Wszystkie składniki na masę z chia, poza agarem, umieść w rondelku i wymieszaj. Postaw rondel na ogniu i doprowadź do wrzenia (masę należy często mieszać). Gdy masa się zagotuje dodaj agar, dokładnie wymieszaj i gotuj dalej około 5 minut na małym ogniu.
Zdejmij rondel z ognia i ostudź masę przez kilka minut. Przestudzoną masę przelej do formy i wstaw do lodówki na 20 minut. Ponieważ masa malinowa zdążyła już zapewne w tym czasie stężeć należy ponownie ją podgrzać na gazie lub w mikrofalówce, aby nabrała płynnej konsystencji.
Kiedy masa z chia lekko stężeje wylej na jej wierzch pozostałą część masy malinowej i wstaw całość do lodówki na co najmniej 2 godziny.
-
Moda
-
Wiadomości
-
Polecamy
-
Plotki
-
Kalkulatory