Wegańskie ptasie mleczko [HAPS VEGE]

Haps 25.02.2020 14:02
(brak ocen)
OCEŃ
Wegańskie ptasie mleczko [HAPS VEGE]
Pitaja (dragon fruit) super wygląda, ale kiepsko smakuje. My zrobiliśmy deser, który wygląda podobnie, ale do tego jest nieziemsko dobry. Kto by pomyślał, że do tego jest wegański i bez cukru!
Czas przygotowania powyżej godziny
Poziom trudności łatwy
  • Można zamrażać? Nie

Składniki (15porcji)

VIDEO

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

1 / 5

Na początku przygotuj masę malinową. Maliny zmiksuj na gładki mus i przełóż do rondelka. Dodaj mleko oraz ksylitol i dokładnie wymieszaj. Doprowadź masę do wrzenia, a następnie dodaj agar i dokładnie wymieszaj. Gotuj kolejne 5 minut na wolnym ogniu po czym zdejmij rondelek z ognia.

2 / 5

Kwadratową formę wyłóż papierem do pieczenia lub folią spożywczą. Przelej do formy 1/2 masy malinowej, rozprowadź ją równomiernie po dnie i wstaw formę do lodówki na czas przygotowywania kolejnej warstwy (resztę masy malinowej zachowaj na później).

3 / 5

Wszystkie składniki na masę z chia, poza agarem, umieść w rondelku i wymieszaj. Postaw rondel na ogniu i doprowadź do wrzenia (masę należy często mieszać). Gdy masa się zagotuje dodaj agar, dokładnie wymieszaj i gotuj dalej około 5 minut na małym ogniu.

4 / 5

Zdejmij rondel z ognia i ostudź masę przez kilka minut. Przestudzoną masę przelej do formy i wstaw do lodówki na 20 minut. Ponieważ masa malinowa zdążyła już zapewne w tym czasie stężeć należy ponownie ją podgrzać na gazie lub w mikrofalówce, aby nabrała płynnej konsystencji.

5 / 5

Kiedy masa z chia lekko stężeje wylej na jej wierzch pozostałą część masy malinowej i wstaw całość do lodówki na co najmniej 2 godziny.

Użyłaś / użyłeś tego przepisu?
Podziel się swoim wykonaniem na instagramie używając hashtagu
#haps