Wielkanocny pasztet z żurawiną

Magazyn Kuchnia 27.01.2021 13:23
(brak ocen)
OCEŃ
Wielkanocny pasztet z żurawiną
Wielkanocny pasztet z żurawiną
Czas przygotowania powyżej godziny
Poziom trudności średni
  • Można zamrażać? Nie

Składniki (6porcji)

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

1 / 4

Na ok. 1 kg pasztetu. Gotujemy wieprzowinę i wołowinę. Słoninę podsmażamy z cebulą i dodajemy do niej sparzoną wątróbkę, czerstwą bułkę, wyciśnięty przez praskę czosnek oraz przyprawy. Odstawiamy wszystko do ostygnięcia, a potem mielemy trzy razy. 

2 / 4

Dodajemy surowe jajka, doprawiamy solą i pieprzem. 

3 / 4

Do formy wyłożonej boczkiem lub baleronem wkładamy połowę masy, układamy na niej ugotowane na miękko jajka, a następnie dopełniamy formę resztą masy. 

4 / 4

Pieczemy w temperaturze 140°C przez mniej więcej godzinę. W tym czasie przygotowujemy sos żurawinowy, mieszając starannie wszystkie jego składniki.

Użyłaś / użyłeś tego przepisu?
Podziel się swoim wykonaniem na instagramie używając hashtagu
#haps
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.