Wielkanocny pasztet z żurawiną
Wielkanocny pasztet z żurawiną
Czas przygotowania
powyżej godziny
Poziom trudności
średni
- Można zamrażać? Nie
Składniki (6porcji)
-
Wieprzowina - 40 dag mięsa gulaszowegoWołowina - 40 dag mięsa gulaszowegoSłonina - 30 dagCebula - 20 dagWątróbka drobiowa - 30 dagBułka kajzerka - 4 czerstweCzosnek - 5 dagJałowiec - kilka ziarenZiele angielskie - kilka ziarenLiść laurowy - 1Jajka - 5 surowychSól - do smakuPieprz czarny mielony - do smakuBoczek wędzony - kilka plastrów; może być baleronJajka - 5 ugotowanych na miękkoWino czerwone - 50 ml
-
Sos żurawinowy:
Żurawina świeża - 50 dag przesmażonej (z mrożonki lub konfitury)Chrzan - 100 g
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
1 / 4
Na ok. 1 kg pasztetu. Gotujemy wieprzowinę i wołowinę. Słoninę podsmażamy z cebulą i dodajemy do niej sparzoną wątróbkę, czerstwą bułkę, wyciśnięty przez praskę czosnek oraz przyprawy. Odstawiamy wszystko do ostygnięcia, a potem mielemy trzy razy.
2 / 4
Dodajemy surowe jajka, doprawiamy solą i pieprzem.
3 / 4
Do formy wyłożonej boczkiem lub baleronem wkładamy połowę masy, układamy na niej ugotowane na miękko jajka, a następnie dopełniamy formę resztą masy.
4 / 4
Pieczemy w temperaturze 140°C przez mniej więcej godzinę. W tym czasie przygotowujemy sos żurawinowy, mieszając starannie wszystkie jego składniki.
-
Moda
-
Wiadomości
-
Polecamy
-
Plotki
-
Kalkulatory