Wieniec z potrawką z kurczaka

Haps 06.12.2019 10:48
(5 ocen)
OCEŃ
Wieniec z potrawką z kurczaka
Nie musisz czekać do świąt, żeby zrobić wieniec. Co więcej, ten według naszego przepisu nie gubi igieł i nie trzeba stać na mrozie, żeby go przymocować do drzwi.
Czas przygotowania do godziny
Poziom trudności średni
  • Można zamrażać? Tak

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

1 / 3

Masło włóż do garnka i rozpuść na wolnym ogniu. Dodaj mąkę i smaż około minuty, często mieszając, aż oba składniki dokładnie się połączą. Wlej bulion i energicznie wymieszaj do połączenia składników (powstanie dość gęsta pasta). Dodaj kremowy serek i ponownie wymieszaj, aż do otrzymania jednolitej masy. Wsyp mieszankę warzyw, dodaj pokrojonego kurczaka oraz łyżeczkę rozmarynu i wymieszaj, aż wszystkie składniki pokryją się gęstym sosem. Dopraw całość solą oraz pieprzem i zdejmij garnek z ognia.

2 / 3

Rozwiń arkusz ciasta na tartę i postaw na jego środku odwróconą do góry nogami miseczkę. Naokoło miski rozłóż przygotowany farsz, zostawiając około 3 centymetry wolnego brzegu.

3 / 3

Zdejmij miskę i wykonaj na środku ciasta trzy nacięcia, (tak aby powstało 6 trójkątów). Załóż brzegi ciasta do środka, a następnie połącz je z wyciętymi trójkątami, tak aby powstała obręcz. Posmaruj ciasto roztrzepanym jajkiem i wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C. Piecz około 20-25 minut, aż ciasto się zrumieni.

Użyłaś / użyłeś tego przepisu?
Podziel się swoim wykonaniem na instagramie używając hashtagu
#haps
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.