Wieprzowina z czosnkiem

Wieprzowina z czosnkiem
Czas przygotowania
powyżej godziny
Poziom trudności
łatwy
- Można zamrażać? Nie
Składniki (4porcje)
-
Czosnek - 8 główek czosnku jednoząbkowego (odmiana solo; można zastąpić 8 dużymi ząbkami zwykłego czosnku)Oliwa - 8 łyżekWieprzowina - 1/2 kg łopatki bez kościSos sojowy - 3 łyżkiBakłażan - 1Dynia piżmowa - 300 gZioła prowansalskie - 2 łyżkiSól - Do smakuPieprz czarny mielony - Do smakuSezam - Ewentualnie trochę lekko uprażonego sezamu do posypaniaDymka - Posiekana (Ewentualnie)
-
Sos:
Jogurt grecki - 250 mlCukinia - 1 starta na tarce do warzywDymka - 1 pęczek
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
1 / 3
Pokrojony w ćwiartki czosnek podsmażamy w rondlu na oliwie. Dodajemy pokrojoną w paski wieprzowinę, wlewamy sos sojowy, smażymy 10 minut, aż mięso zbrązowieje.
2 / 3
Dorzucamy pokrojone w kostkę bakłażana i dynię. Doprawiamy ziołami, pieprzem i solą, dusimy 15-20 minut. Jeśli warzywa i mięso zaczną przywierać do dna rondla, dolewamy 1/2 szklanki wody.
3 / 3
Robimy sos, łącząc wszystkie składniki, doprawiamy solą i pieprzem. Mięso podajemy z sosem; możemy też posypać je dymką i sezamem.
-
Moda
-
Wiadomości
-
Polecamy
-
Plotki
-
Kalkulatory