Wieprzowina z sosem piernikowym

- Można zamrażać? Nie
Składniki (15porcji)
-
Boczek wędzony - 230 gSeler korzeniowy - dwa kilogramySchab surowy - dwa kilogramySól - do smakuPieprz czarny mielony - do smakuSok pomarańczowy - trzy łyżkiMiód pszczeli - jedna łyżkaWino czerwone - 350 mlPorto - 180 ml porto tawnySok pomarańczowy - 150 mlMasło - 20 g zimnegoCiastka - trzy garści pokruszonego piernikaŚmietana 30 proc. - 60 ml
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
Rozgrzewamy piekarnik do 175 st. C. Boczek kroimy w paski, rumienimy na suchej patelni, odsączamy na ręczniku papierowym, zachowujemy odrobinę tłuszczu z patelni. Selera obieramy i kroimy w kostkę o boku 1,5 cm. Mieszamy z tłuszczem, układamy w dużej brytfannie i pieczemy przez pół godziny. Schab oprószamy solą i pieprzem, układamy na podpieczonym selerze (tłuszczem do góry). Pieczemy ok. 2 godzin, skrapiając sosem powstającym podczas pieczenia. Wyjmujemy schab, odkładamy na 10 minut, aby odpoczął. Selera łączymy z boczkiem, sokiem pomarańczowym i miodem, podpiekamy 10 minut, solimy i pieprzymy. Robimy sos. W rondelku redukujemy wino wytrawne i porto oraz sok do objętości 300 ml. Mieszamy z pokruszonym piernikiem, a gdy spęcznieje, miksujemy ze śmietanką. Jeśli sos jest za gęsty, rozrzedzamy go odrobiną gorącej wody. Znów przelewamy do rondelka, chwilę podgrzewamy, mieszamy z masłem, doprawiamy solą.Pieczony schab podajemy z selerem i ciepłym sosem.
-
Moda
-
Wiadomości
-
Wybory
- Kiedy głos jest nieważny? Jak głosować w wyborach parlamentarnych?
- Kto może głosować w wyborach?
- Wybory parlamentarne a frekwencja
- OBWE - co to za organizacja?
- Głosowanie przez pełnomocnika
- Jak głosować poza miejscem zameldowania?
- Wybory parlamentarne - na czym polegają?
- Głosowanie korespondencyjne - co to jest? Kto może skorzystać?
- Jak głosować poza miejscem zamieszkania?
- Karta do głosowania - jak ją wypełnić? Na co zwrócić uwagę?
- Kodeks wyborczy - nowelizacja i ważne zmiany w 2023 r.
- Jak głosować za granicą?
-
Plotki
-
Kalkulatory