Wieprzowina z warzywami korzeniowymi
Wieprzowina z warzywami korzeniowymi
Czas przygotowania
powyżej godziny
Poziom trudności
łatwy
- Można zamrażać? Nie
Składniki (4porcje)
-
Wieprzowina - 45 dag łopatki wieprzowej lub surowego boczkuSól - Wg uznaniaMajeranek świeży - Wg uznaniaLiść laurowy - 3Pieprz czarny mielony - 5 ziarenJałowiec - 5 ziarenCzosnek - 2 ząbkiCebula - 1Ocet winny - 800 ml białego octu winnego (można zastąpić zwykłym spirytusowym)Marchewka - 1Seler korzeniowy - 1 średniPietruszka - 2Por - 1Chrzan - KorzeńNatka pietruszki - Pęczek
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
1 / 4
Mięso myjemy i wkładamy do wrzącej zalewy z litra wody, przypraw (oprócz octu), czosnku i cebuli. Gotujemy pod przykryciem, aż będzie prawie zupełnie miękkie (około 45 minut).
2 / 4
Warzywa kroimy w cienkie paski, dodajemy do mięsa i gotujemy do miękkości. Wlewamy ocet, mieszamy.
3 / 4
Ugotowane mięso wyjmujemy i kroimy w cienkie plastry. Jeśli gotowaliśmy je ze skórą i kośćmi (co zawsze dobrze wpływa na smak), trzeba je, oczywiście, przed pokrojeniem usunąć.
4 / 4
Podajemy z warzywami i kilkoma łyżkami sosu, posypując wiórkami świeżo startego chrzanu i natką pietruszki. Mięso dobrze smakuje z chlebem lub gotowanymi ziemniakami.
-
Moda
-
Wiadomości
-
Polecamy
-
Plotki
-
Kalkulatory