Wieprzowina zapieczona w cieście
- Można zamrażać? Nie
Składniki (6porcji)
-
Czosnek - 6 ząbkówImbir - łyżeczka świeżego startegoSos sojowy - 3 łyżkiOlej rzepakowy - wedle uznaniaSeler naciowy - wedle uznaniaJajka - 1
-
Ciasto
Drożdże świeże - 50 gCukier - 2 łyżkiMąka pszenna typ 500 - 500 gMleko 3.2 proc. - 150 mlŻółtka - 6Sól - łyżeczkaMasło - 100 g
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
Robimy marynatę: obieramy i wyciskamy czosnek, ucieramy imbir, mieszamy przyprawy z sosem sojowym. Polędwiczki przekrawamy wzdłuż na połówki. Każdy kawałek smarujemy marynatą i ciasno układamy w płaskim naczyniu. Odstawiamy na parę godzin (najlepiej na cały dzień).
Drożdże rozcieramy w garnuszku z łyżką cukru, dodajemy 2 łyżki mąki i trochę ciepłego mleka, odstawiamy do wyrośnięcia. Żółtka solimy i ucieramy z łyżką cukru do białości. Do miski przesiewamy mąkę, wlewamy podrośnięte drożdże (garnuszek przepłukujemy resztą mleka i też wlewamy je do mąki), dodajemy utarte żółtka i wyrabiamy, aż ukażą się pęcherzyki i ciasto zacznie odstawać od ręki. Wtedy stopniowo wlewamy roztopione ciepłe masło i jeszcze raz dobrze wyrabiamy. Przykrywamy ściereczką i zostawiamy do podrośnięcia w ciepłym miejscu.
Polędwiczki wyjmujemy z marynaty, osączamy i podsmażamy z każdej strony na gorącym oleju. Ciasto rozwałkowujemy na grubość 1 cm, kroimy w 6 prostokątów. Układamy na każdym kawałku połówkę polędwiczki, a obok niej z obu stron połówki surowej łodygi selera, przekrojonej wzdłuż. Owijamy nadzienie ciastem, smarujemy rozkłóconym jajkiem i pieczemy 30 minut w temp 200 st. C.
-
Moda
-
Wiadomości
-
Polecamy
-
Plotki
-
Kalkulatory