Składniki (4porcje)
-
Masło - 3 łyżkiWieprzowina - 1.5 kg bez kościWino białe - 1 szklanka wytrawnegoOcet winny - 1/2 szklankiLiść laurowy - 8Pieprz czarny w ziarnach - 20 ziarenJałowiec - 20 jagódŚliwki wędzone - 200 gCukier - 1 łyżkaBułka tarta - 1 łyżkaCynamon - 1 łyżkaSól - 1 łyżka
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
1 / 3
Na patelni rozgrzewamy 2 łyżki masła i obsmażamy mięso z każdej strony. Przekładamy do garnka, zalewamy winem wymieszanym z octem. Dodajemy liście laurowe, pieprz, jagody jałowca i śliwki. Dusimy pod przykryciem przez 30 minut, aż śliwki zmiękną.
2 / 3
Zdejmujemy z ognia, wyławiamy śliwki, mięso wyjmujemy i trzymamy w cieple. Śliwki przecieramy przez sito. Na patelni rozgrzewamy resztę masła i podsmażamy śliwki z cukrem i bułką tartą. Dodajemy cynamon, doprawiamy solą i rozprowadzamy wywarem z gotowania szynki.
3 / 3
Mięso kroimy w plastry i podajemy z sosem śliwkowym.
-
Moda
-
Wiadomości
-
Polecamy
-
Plotki
-
Kalkulatory