Składniki (4porcje)
-
Masło - 3 łyżkiWieprzowina - 1.5 kg bez kościWino białe - 1 szklanka wytrawnegoOcet winny - 1/2 szklankiLiść laurowy - 8Pieprz czarny w ziarnach - 20 ziarenJałowiec - 20 jagódŚliwki wędzone - 200 gCukier - 1 łyżkaBułka tarta - 1 łyżkaCynamon - 1 łyżkaSól - 1 łyżka
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
1 / 3
Na patelni rozgrzewamy 2 łyżki masła i obsmażamy mięso z każdej strony. Przekładamy do garnka, zalewamy winem wymieszanym z octem. Dodajemy liście laurowe, pieprz, jagody jałowca i śliwki. Dusimy pod przykryciem przez 30 minut, aż śliwki zmiękną.
2 / 3
Zdejmujemy z ognia, wyławiamy śliwki, mięso wyjmujemy i trzymamy w cieple. Śliwki przecieramy przez sito. Na patelni rozgrzewamy resztę masła i podsmażamy śliwki z cukrem i bułką tartą. Dodajemy cynamon, doprawiamy solą i rozprowadzamy wywarem z gotowania szynki.
3 / 3
Mięso kroimy w plastry i podajemy z sosem śliwkowym.
-
Moda
-
Wiadomości
-
Wybory
- Kiedy głos jest nieważny? Jak głosować w wyborach parlamentarnych?
- Kto może głosować w wyborach?
- Wybory parlamentarne a frekwencja
- OBWE - co to za organizacja?
- Głosowanie przez pełnomocnika
- Jak głosować poza miejscem zameldowania?
- Wybory parlamentarne - na czym polegają?
- Głosowanie korespondencyjne - co to jest? Kto może skorzystać?
- Jak głosować poza miejscem zamieszkania?
- Karta do głosowania - jak ją wypełnić? Na co zwrócić uwagę?
- Kodeks wyborczy - nowelizacja i ważne zmiany w 2023 r.
- Jak głosować za granicą?
-
Plotki
-
Kalkulatory