Wino jarzębinowe

Magazyn Kuchnia 04.03.2020 15:44
(1 ocena)
OCEŃ
Wino jarzębinowe
Wino jarzębinowe
Czas przygotowania do 30 minut
Poziom trudności średni
  • Można zamrażać? Nie

Składniki (6porcji)

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

Jarzębinę (zebraną po przymrozkach lub przemrożoną w zamrażalniku) rozgniatamy i zalewamy 8 l wrzącej wody; po 8 godz. wyciskamy w sokowirówce. Łączymy płyn z maceracji z uzyskanym sokiem, dodajemy cukier rozpuszczony w wodzie oraz pożywkę drożdżową, dopełniamy do 10 l wodą. Mieszamy i zaszczepiamy drożdżami. Moszcz z jarzębiny fermentuje trudno i długo. 

Użyłaś / użyłeś tego przepisu?
Podziel się swoim wykonaniem na instagramie używając hashtagu
#haps