Składniki (4porcje)
-
Melon - 6-8Woda - 10 lCukier - 2.5 kgKwasek cytrynowy - 3 łyżkiDrożdże świeże - 3 g pożywki drożdżowejDrożdże świeże - rasy portwein; sauternes; sherry lub tokaj
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
Melony obieramy ze skóry, pozbawiamy pestek, kroimy na małe kawałki, zalewamy 6 l wrzątku, odstawiamy w chłodne miejsce na 2 dni. Powstały płyn zlewamy, a rozmiękłe owoce wyciskamy w sokowirówce. Łączymy uzyskany sok z płynem z macerowania melonów, dodajemy cukier rozpuszczony w 2,5 l wody. Dopełniamy gąsior wodą do objętości 10 l. Dodajemy kwasek cytrynowy, pożywkę i zaszczepiamy drożdżami.
-
Moda
-
Wiadomości
-
Polecamy
-
Plotki
-
Kalkulatory