Wiśniak pod pianką
Wiśniak pod pianką
Czas przygotowania
do godziny
Poziom trudności
łatwy
- Można zamrażać? Nie
Składniki (8porcji)
-
Wiśnie - 800 g dojrzałych, bez pestekCukier - 150 gMasło - 100 gHerbatniki - 200 gCukier waniliowy - opakowanieOrzechy laskowe - 100 g zmielonychMąka pszenna - łyżkaBiałka - 5
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
1 / 4
Wiśnie mieszamy z trzema łyżkami cukru, a gdy puszczą sok, gotujemy 10 minut bez pokrywki, studzimy i osączamy na durszlaku.
2 / 4
W rondelku roztapiamy masło, wsypujemy pokruszone herbatniki i cukier waniliowy, mieszamy. Masę układamy w formie do tart, dociskamy, odstawiamy w chłodne miejsce.
3 / 4
Orzechy mieszamy z mąką. Z białek ubijamy pianę i, nadal ubijając, porcjami wsypujemy resztę cukru, a następnie mąkę z orzechami. Mieszamy rózgą.
4 / 4
Na przygotowanym spodzie rozkładamy osączone wiśnie, przykrywamy masą białkową. Pieczemy 30 minut w 160°C, aż wierzch ładnie się zrumieni. Podajemy na ciepło lub na zimno.
-
Moda
-
Wiadomości
-
Polecamy
-
Plotki
-
Kalkulatory