Wiśniak pod pianką

Magazyn Kuchnia 28.01.2021 17:02
(brak ocen)
OCEŃ
Wiśniak pod pianką
Wiśniak pod pianką
Czas przygotowania do godziny
Poziom trudności łatwy
  • Można zamrażać? Nie

Składniki (8porcji)

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

1 / 4

Wiśnie mieszamy z trzema łyżkami cukru, a gdy puszczą sok, gotujemy 10 minut bez pokrywki, studzimy i osączamy na durszlaku. 

2 / 4

W rondelku roztapiamy masło, wsypujemy pokruszone herbatniki i cukier waniliowy, mieszamy. Masę układamy w formie do tart, dociskamy, odstawiamy w chłodne miejsce. 

3 / 4

Orzechy mieszamy z mąką. Z białek ubijamy pianę i, nadal ubijając, porcjami wsypujemy resztę cukru, a następnie mąkę z orzechami. Mieszamy rózgą. 

4 / 4

Na przygotowanym spodzie rozkładamy osączone wiśnie, przykrywamy masą białkową. Pieczemy 30 minut w 160°C, aż wierzch ładnie się zrumieni. Podajemy na ciepło lub na zimno.

 

Użyłaś / użyłeś tego przepisu?
Podziel się swoim wykonaniem na instagramie używając hashtagu
#haps
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.