Wiśnie w cieście
Wiśnie w cieście
Czas przygotowania
powyżej godziny
Poziom trudności
łatwy
- Można zamrażać? Nie
Składniki (6porcji)
-
Wiśnie - 60 dagMąka pszenna - 15 dagSól - szczyptaCukier - 1 łyżkaCynamon - szczyptaJajka - 1Sok jabłkowy - 250 mlOlej arachidowy - do głębokiego smażeniaCukier puder - do posypania
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
1 / 4
Z wiśni usuwamy pestki, ale pozostawiamy ogonki.
2 / 4
Robimy ciasto: mieszamy mąkę z solą, białym cukrem i cynamonem, ucieramy z żółtkiem i sokiem jabłkowym. Ciasto wstawiamy na 30 minut do lodówki, aby odpoczęło.
3 / 4
Białko, wcześniej schłodzone w lodówce, ubijamy na sztywną pianę i ostrożnie łączymy z ciastem.
4 / 4
Wiśnie łapiemy za ogonki, zanurzamy w cieście i smażymy na złoto w głębokim tłuszczu. Przed podaniem posypujemy cukrem cynamonowym.
-
Moda
-
Wiadomości
-
Polecamy
-
Plotki
-
Kalkulatory