Wołowina na ostro

Magazyn Kuchnia/Dorota Biały 16.02.2021 16:14
(brak ocen)
OCEŃ
Wołowina na ostro
Wołowina na ostro
Czas przygotowania powyżej godziny
Poziom trudności łatwy
  • Można zamrażać? Nie

Składniki (4porcje)

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

1 / 4

Mielemy goździki i czarny pieprz. Mieszamy z cynamonem i saletrą oraz solą i 3 łyżeczkami gałki. Siekamy jedną szalotkę. Wołowinę płuczemy i umieszczamy ją w plastikowym lub ceramicznym naczyniu (byle nie w metalowym). Dzielimy mieszaninę przypraw na siedem równych części.

2 / 4

Jedną z nich nacieramy mięso, wkładamy je do naczynia, dodajemy szalotkę, przykrywamy i odkładamy do lodówki. Przez kolejnych 6 dni nacieramy mięso porcją przypraw oraz następną posiekaną szalotką. 

3 / 4

Po siedmiu dniach przenosimy wołowinę do garnka, zalewamy sosem, który utworzył się w czasie marynowania, i wodą, tak by przykryła mięso, wkładamy liście laurowe i wsypujemy pozostałą gałkę. Gotujemy, aż wołowina będzie miękka. Wówczas wylewamy wodę z przyprawami, mięso zalewamy świeżym wrzątkiem (ma je pokryć) i gotujemy jeszcze pół godziny.

4 / 4

Po tym czasie dolewamy litr Guinnessa i gotujemy 10-20 min. Mięso możemy jeść na gorąco albo przechowywać na durszlaku w lodówce i jeść na zimno jak wędlinę.

Użyłaś / użyłeś tego przepisu?
Podziel się swoim wykonaniem na instagramie używając hashtagu
#haps
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.