Wołowina na ostro
- Można zamrażać? Nie
Składniki (4porcje)
-
Goździki - 20Pieprz czarny w ziarnach - 1 łyżeczkaCynamon - 2 łyżeczkiSaletra potasowa - 2 łyżeczki (lub [rague powder)Sól - 5 kg grubejGałka muszkatołowa - 3 + 1 łyżeczki otartejSzalotka - 7Wołowina - 3,5,4 kgLiść laurowy - 2-3Piwo ciemne - 1 l typu Guinness
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
Mielemy goździki i czarny pieprz. Mieszamy z cynamonem i saletrą oraz solą i 3 łyżeczkami gałki. Siekamy jedną szalotkę. Wołowinę płuczemy i umieszczamy ją w plastikowym lub ceramicznym naczyniu (byle nie w metalowym). Dzielimy mieszaninę przypraw na siedem równych części.
Jedną z nich nacieramy mięso, wkładamy je do naczynia, dodajemy szalotkę, przykrywamy i odkładamy do lodówki. Przez kolejnych 6 dni nacieramy mięso porcją przypraw oraz następną posiekaną szalotką.
Po siedmiu dniach przenosimy wołowinę do garnka, zalewamy sosem, który utworzył się w czasie marynowania, i wodą, tak by przykryła mięso, wkładamy liście laurowe i wsypujemy pozostałą gałkę. Gotujemy, aż wołowina będzie miękka. Wówczas wylewamy wodę z przyprawami, mięso zalewamy świeżym wrzątkiem (ma je pokryć) i gotujemy jeszcze pół godziny.
Po tym czasie dolewamy litr Guinnessa i gotujemy 10-20 min. Mięso możemy jeść na gorąco albo przechowywać na durszlaku w lodówce i jeść na zimno jak wędlinę.
-
Moda
-
Wiadomości
-
Polecamy
-
Plotki
-
Kalkulatory