Wołowina z rozmarynem
Wołowina z rozmarynem
Czas przygotowania
do 30 minut
Poziom trudności
łatwy
- Można zamrażać? Nie
Składniki (4porcje)
-
Rukola - 15 dagOliwa - 1/3 szklankiCzosnek - 2 roztarte ząbkiRozmaryn świeży - 1 duża gałązkaPolędwica wołowa - 50 dag (lub rostbef)Sól - łyżeczkaPieprz czarny mielony - 3/4 łyżeczkiSzalotka - 1 spora, pokrojona w piórkaOcet balsamiczny - 1.5 łyżkiOcet winny - 1.5 łyżki (czerwony)Pieprz czarny mielony - do smaku, grubo mielony
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
Rukolę opłucz, osusz, przełóż na duży półmisek. Rozgrzej oliwę z czosnkiem i rozmarynem, podgrzewaj razem jakieś 4 minuty. Usuń czosnek i rozmaryn, a na pachnącym tłuszczu podsmaż mięso pokrojone w dość cienkie plasterki (1/2 cm). Smaż około minuty, a potem wyjmij łyżką cedzakową. Osącz z nadmiaru tłuszczu na papierowym ręczniku kuchennym i ułóż na rukoli. Na tej samej oliwie krótko zeszklij szalotkę, dodaj sól i pieprz oraz oba rodzaje octu. Przygotowaną zalewą skrop mięso i rukolę, podawaj od razu ze świeżą bagietką. Rada: Czosnek i rozmaryn to duet, który świetnie pasuje także do innych mięs. Szczególnie polecam do kotlecików lub combra jagnięcego.
-
Moda
-
Wiadomości
-
Polecamy
-
Plotki
-
Kalkulatory