Wytrawny keks z warzywami - wersja włoska

Keks z bakaliami to twój świąteczny faworyt? Teraz możesz jeść go nawet na obiad, w wytrawnej włoskiej wersji z równie kolorowymi, co bakalie warzywami.
Czas przygotowania
do godziny
Poziom trudności
łatwy
- Można zamrażać? Nie
Składniki (6porcji)
-
Jajka - 4 sztukiOliwa - 1/2 szklankiMąka pszenna - 250 gMleko 3.2 proc. - 150 mlProszek do pieczenia - 2 łyżeczkiSól - 1/2 łyżeczkiPieprz czarny mielony - 1/2 łyżeczkiPapryka czerwona - 1/2 sztukiPapryka zielona - 1/2 sztukiPapryka żółta - 1/2 sztukiPomidory suszone - garśćOliwki czarne - garśćOliwki zielone - garśćBazylia - kilka listkówCzosnek - 1 ząbek
VIDEO
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
1 / 2
Ubij jajka z oliwą. Dodaj mąkę, mleko, proszek do pieczenia, sól i pieprz, a następnie miksuj przez kilka minut, aż do uzyskania gładkiej masy. Dodaj pokrojone warzywa i wymieszaj dokładnie łyżką.
2 / 2
Całość przełóż do keksówki i wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Piecz z termoobiegiem ok. 45-50 minut. Po wyjęciu z piekarnika koniecznie odstaw keks do wystudzenia, zanim zaczniesz go kroić.
-
Moda
-
Wiadomości
-
Polecamy
-
Plotki
-
Kalkulatory