Zapiekanka kętrzyńska
- Można zamrażać? Nie
Składniki (1porcja)
-
Kurczak - 1Włoszczyzna - pęczekSzynka - 10 dag pieczonej lub gotowanejKarkówka - 10 dag pieczonej (lub schabu)Pieczarki - 20 dagCebula - 1-2Masło - łyżkaKoncentrat pomidorowy - 1-2 łyżkiZioła - wedle uznaniaSól - wedle uznaniaPieprz czarny mielony - wedle uznaniaMasło - do formyBułka tarta - do formy
-
Sos
Mąka pszenna - łyżkaMasło - 3 łyżkiŚmietana 18 proc. - 1/2 szklankiSól - do smakuPieprz czarny mielony - do smaku
-
Wierzch
Ser żółty - 5 dagMasło - 5 dag
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
Oczyść i umyj kurczaka, włóż go do garnka, zalej zimną wodą, ugotuj z obraną włoszczyzną. Oddziel mięso od kości i pokrój na kawałki. Szynkę i schab pokrój najpierw w plasterki, a następnie w paski.
Zeszklij cebulę na maśle, dodaj oczyszczone i pokrojone pieczarki, smaż, aż sok, który puszczą grzyby, odparuje. Dodaj mięso z kurczaka, szynkę i schab oraz koncentrat, przypraw do smaku, wymieszaj.
Przygotuj sos: zrób jasną zasmażkę z mąki i masła, ciągle mieszając, powoli wlej do niej zimne mleko, zagotuj, mieszając, i zdejmij z ognia. Przypraw do smaku, wymieszaj ze śmietaną. Sos wlej do pozostałych składników zapiekanki, jeszcze raz wymieszaj.
Żaroodporne naczynie posmaruj masłem i wysyp tartą bułką, napełnij masą, wierzch posyp startym żółtym serem oraz małymi kawałeczkami masła. Zapiecz na złoty kolor w temp. 180-200 st. C.
Rada: Porządna kuchnia resztkowa. W identyczny sposób można przyrządzić zapiekankę jarską z warzywlub leśnych grzybów. Grunt to dobry beszamel.
-
Moda
-
Wiadomości
-
Polecamy
-
Plotki
-
Kalkulatory