Zapiekanka kętrzyńska

Adam Chrząstowski, Magazyn Kuchnia 20.05.2021 21:35
(brak ocen)
OCEŃ
Zapiekanka kętrzyńska
Zapiekanka kętrzyńska
Czas przygotowania powyżej godziny
Poziom trudności łatwy
  • Można zamrażać? Nie

Składniki (1porcja)

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

1 / 4

Oczyść i umyj kurczaka, włóż go do garnka, zalej zimną wodą, ugotuj z obraną włoszczyzną. Oddziel mięso od kości i pokrój na kawałki. Szynkę i schab pokrój najpierw w plasterki, a następnie w paski. 

2 / 4

Zeszklij cebulę na maśle, dodaj oczyszczone i pokrojone pieczarki, smaż, aż sok, który puszczą grzyby, odparuje. Dodaj mięso z kurczaka, szynkę i schab oraz koncentrat, przypraw do smaku, wymieszaj. 

3 / 4

Przygotuj sos: zrób jasną zasmażkę z mąki i masła, ciągle mieszając, powoli wlej do niej zimne mleko, zagotuj, mieszając, i zdejmij z ognia. Przypraw do smaku, wymieszaj ze śmietaną. Sos wlej do pozostałych składników zapiekanki, jeszcze raz wymieszaj. 

4 / 4

Żaroodporne naczynie posmaruj masłem i wysyp tartą bułką, napełnij masą, wierzch posyp startym żółtym serem oraz małymi kawałeczkami masła. Zapiecz na złoty kolor w temp. 180-200 st. C.

Rada: Porządna kuchnia resztkowa. W identyczny sposób można przyrządzić zapiekankę jarską z warzywlub leśnych grzybów. Grunt to dobry beszamel.

Użyłaś / użyłeś tego przepisu?
Podziel się swoim wykonaniem na instagramie używając hashtagu
#haps
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.