Zapiekanka truskawkowa

Magazyn Kuchnia 19.11.2020 15:10
(brak ocen)
OCEŃ
Zapiekanka truskawkowa
Zapiekanka truskawkowa
Czas przygotowania do godziny
Poziom trudności łatwy
  • Można zamrażać? Nie

Składniki (2porcje)

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

1 / 4

Rozgrzewamy piekarnik do temp. 250°C (tylko górna grzałka). 

2 / 4

Miksujemy 5 dag truskawek i przecieramy je przez sitko. Pozostałe owoce mieszamy z truskawkowym purée, likierem, cukrem pudrem i sokiem z cytryny. Dodajemy do smaku kilka listków mięty pokrojonych w paseczki. 

3 / 4

Robimy ciasto: żółtka ucieramy z cukrem i wanilią na puszysty kogel-mogel. Dodajemy ubitą na sztywno śmietankę. 

4 / 4

Truskawki przekładamy do dwóch żaroodpornych miseczek, przykrywamy warstwą kogla-mogla i zapiekamy, aż wierzch się przyrumieni.

 

Użyłaś / użyłeś tego przepisu?
Podziel się swoim wykonaniem na instagramie używając hashtagu
#haps
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.