Zapiekanka truskawkowa
Zapiekanka truskawkowa
Czas przygotowania
do godziny
Poziom trudności
łatwy
- Można zamrażać? Nie
Składniki (2porcje)
-
Masa
Truskawki - 20 dag (w sezonie pół na pół z poziomkami)Likier - 20 ml owocowego (najlepiej Grand Marnier)Cukier puder - łyżkaSok cytrynowy - sok z 1/2 cytrynyMięta - kilka listków
-
Ciasto
Żółtka - 2Cukier puder - łyżkaWanilia - ziarenka wydłubane z 1 laskiŚmietana kremówka 36 proc. - 125 ml
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
1 / 4
Rozgrzewamy piekarnik do temp. 250°C (tylko górna grzałka).
2 / 4
Miksujemy 5 dag truskawek i przecieramy je przez sitko. Pozostałe owoce mieszamy z truskawkowym purée, likierem, cukrem pudrem i sokiem z cytryny. Dodajemy do smaku kilka listków mięty pokrojonych w paseczki.
3 / 4
Robimy ciasto: żółtka ucieramy z cukrem i wanilią na puszysty kogel-mogel. Dodajemy ubitą na sztywno śmietankę.
4 / 4
Truskawki przekładamy do dwóch żaroodpornych miseczek, przykrywamy warstwą kogla-mogla i zapiekamy, aż wierzch się przyrumieni.
-
Moda
-
Wiadomości
-
Polecamy
-
Plotki
-
Kalkulatory