Zapiekanka z łososiem

- Można zamrażać? Nie
Składniki (4porcje)
-
Szpinak świeży - 50 dag liściZiemniaki - 40 dag, te o zwięzłym miąższuSól - do smakuPieprz czarny mielony - do smakuCebula biała - 1Masło - 2 łyżki + do formyKoperek - mały pęczekŻółtka - 2Śmietana kremówka 36 proc. - 4 łyżki (lub gęsta kwaśna)Musztarda stołowa - łyżkaŁosoś surowy (filet) - 60 dag
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
Szpinak grubo pokrój. Ziemniaki obierz i zetrzyj na tarce do mizerii. Gotuj 5 minut w osolonej wodzie, potem przełóż na sitko, zahartuj zimną wodą i osącz. Obierz cebulę, posiekaj ją i zeszklij. Dodaj szpinak, posól, popieprz, duś 2 minuty. Rozgrzej piekarnik do 200 st. C. Posiekaj koperek, wymieszaj z żółtkami, śmietaną i musztardą, przypraw do smaku solą i pieprzem. Nasmaruj masłem żaroodporną formę, na dnie rozłóż szpinak. Na szpinaku ułóż łososia oprószonego solą i pieprzem, przykryj go plasterkami ziemniaków, tak aby zachodziły na siebie jak łuska. Posmaruj sosem śmietanowo-koperkowym. Wstaw do piekarnika i piecz 30-35 minut na środkowym poziomie.
-
Moda
-
Wiadomości
-
Polecamy
-
Plotki
-
Kalkulatory