Składniki (6porcji)
-
Oliwa - 6 łyżekSchab surowy - 1/2 kgZiemniaki - 1 kgSól - do smakuPieprz czarny mielony - do smakuBrukselka - 1/2 kgCykoria - 2Jabłka - 2Pomarańcze - 4 plasterki ze skórkąSok pomarańczowy - 1/4 szklankiMiód pszczeli - 3 łyżkiMusztarda rosyjska - 1 łyżkaCytryna - 1 łyżka sokuKoperek - 1 pęczek
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
1 / 3
Do formy wlewamy 4 łyżki oliwy i wstawiamy ją do nagrzanego do 180°C piekarnika na 10 minut. Schab lub szynkę kroimy w grubą kostkę, wkładamy na rozgrzany tłuszcz. Po kilku minutach mieszamy. Ziemniaki myjemy, obieramy i dzielimy na połówki, wsypujemy na blachę, solimy, posypujemy pieprzem, polewamy resztą oliwy. Brukselkę gotujemy na półtwardo.
2 / 3
Gdy mięso i ziemniaki zmiękną i zaczną się rumienić (potrzeba na to ok. 25-30 minut), dodajemy brukselkę, połówki cykorii, jabłka ze skórką pokrojone na ósemki i pozbawione pestek, plasterki pomarańczy.
3 / 3
Robimy sos, mieszając wszystkie jego składniki i polewamy nim zapiekankę. Zapiekamy jeszcze 15-20 min, posypujemy świeżym koperkiem. Podajemy z surówką z pora i marchewki z majonezem oraz z sałatą.
-
Moda
-
Wiadomości
-
Polecamy
-
Plotki
-
Kalkulatory