Zapiekanka ziemniaczano-serowa francuska
Zapiekanka ziemniaczano-serowa francuska
Czas przygotowania
do godziny
Poziom trudności
łatwy
- Można zamrażać? Nie
Składniki (4porcje)
-
Ziemniaki - 1,5 kgŚmietana 18 proc. - 400 mlMleko 3.2 proc. - 400 mlSer Gruyere - 20 dag tartegoSól - Do smakuPieprz biały mielony - Do smakuMasło - Do formy
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
1 / 2
Rozgrzej piekarnik do temperatury 220°C. Obierz ziemniaki, pokrój je w jak najcieńsze plasterki. Ułóż w rondlu, polej mlekiem wymieszanym ze śmietaną, przypraw 2 łyżeczkami soli i świeżo startym białym pieprzem. Wymieszaj, gotuj 15 minut.
2 / 2
Następnie przełóż podgotowane ziemniaki do natłuszczonej żaroodpornej formy, posyp serem i zapiekaj 35-40 minut, aż na wierzchu utworzy się rumiana skorupka.
-
Moda
-
Wiadomości
-
Polecamy
-
Plotki
-
Kalkulatory