Zielona szakszuka z serem Radamer

Nie od dziś wiadomo, że pożywne śniadanie mocy musi zawierać jajka. Ale, że wychowaliśmy się na Popeye'u do naszego przepisu dorzuciliśmy jeszcze trochę szpinaku.
Czas przygotowania
do 30 minut
Poziom trudności
łatwy
- Można zamrażać? Nie
Składniki (2porcje)
-
Jajka - 2 sztukiSzpinak świeży - 250 gCebula - 1 sztukaCzosnek - 2 ząbkiMasło - 25 gŚmietana 30 proc. - 1/2 szklankiSer żółty - 2-3 plastry (ser Radamer Serenada)Gałka muszkatołowa - szczyptaChili w płatkach - szczyptaSól - do smakuPieprz czarny mielony - do smaku
VIDEO
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
1 / 2
Cebulę pokrój w drobną kostkę, a czosnek w plasterki. Na patelni rozgrzej masło, dodaj cebulę oraz czosnek i smaż aż warzywa staną się szkliste. Dodaj szpinak i smaż kilka minut, aż liście zwiędną. Wlej śmietankę, zagotuj i dopraw całość solą, pieprzem oraz gałką muszkatołową.
2 / 2
Zrób w sosie szpinakowym dwa wgłębienia, wbij jajka i posyp je solą oraz płatkami chili. Na wierzchu potrawy połóż plastry sera Radamer, przykryj patelnię pokrywką i podgrzewaj jeszcze około 4-5 minut, aż jajka się zetną, a ser rozpuści.
-
Zakupy
-
Wiadomości
-
Przepisy
-
Plotki
-
Kalkulatory