Zielona zupa
Zielona zupa
Czas przygotowania
powyżej godziny
Poziom trudności
łatwy
- Można zamrażać? Nie
Składniki (4porcje)
-
Por - 1 średni (tylko biała część)Papryczka jalapeno - 1 zielona ostra papryczka jalapeno (z zalewy)Masło - 2 łyżkiBulion drobiowy - 3 szklankiSerek topiony - 4 łyżkiFasolka szparagowa zielona - 2 puszki fasolki flageolet (po 160 g)Zioła - 1 łyżeczka suszonych ziół bazylii lub tymiankuSól - Do smakuPieprz czarny mielony - Do smaku (może być cytrynowy)Gałka muszkatołowa - 1/2 łyżeczki mielonej
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
1 / 3
Oczyszczonego pora kroimy w dość grube talarki (ok. 1/2 cm), paprykę jalapeno drobno siekamy. W garnku rozgrzewamy masło, chwilę dusimy na nim pora i paprykę, stopniowo podlewając bulionem.
2 / 3
W filiżance ucieramy na gładko ser topiony z kilkoma łyżkami gorącego bulionu. Gdy por i papryka zmiękną, dodajemy fasolę, rozpuszczony ser i zioła.
3 / 3
Doprawiamy solą i pieprzem. Zupę podgrzewamy jeszcze ok. 2 minut, nie dopuszczając do wrzenia. Posypujemy gałką muszkatołową. Podajemy z grzankami z białego pieczywa. Można też dodać paseczki dobrej szynki.
-
Moda
-
Wiadomości
-
Polecamy
-
Plotki
-
Kalkulatory