Zielona zupa

Magazyn Kuchnia/Dorota Próchniewicz 05.10.2020 15:35
(brak ocen)
OCEŃ
Zielona zupa
Zielona zupa
Czas przygotowania powyżej godziny
Poziom trudności łatwy
  • Można zamrażać? Nie

Składniki (4porcje)

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

1 / 3

Oczyszczonego pora kroimy w dość grube talarki (ok. 1/2 cm), paprykę jalapeno drobno siekamy. W garnku rozgrzewamy masło, chwilę dusimy na nim pora i paprykę, stopniowo podlewając bulionem.

2 / 3

W filiżance ucieramy na gładko ser topiony z kilkoma łyżkami gorącego bulionu. Gdy por i papryka zmiękną, dodajemy fasolę, rozpuszczony ser i zioła.

3 / 3

Doprawiamy solą i pieprzem. Zupę podgrzewamy jeszcze ok. 2 minut, nie dopuszczając do wrzenia. Posypujemy gałką muszkatołową. Podajemy z grzankami z białego pieczywa. Można też dodać paseczki dobrej szynki.

Użyłaś / użyłeś tego przepisu?
Podziel się swoim wykonaniem na instagramie używając hashtagu
#haps
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.