Składniki (4porcje)
-
Ziemniaki - 70 dagSól - 1 łyżeczkaCebula - 1Masło - 50 gMleko 2.0 proc. - 150-200 mlGałka muszkatołowa - świeżo starta
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
1 / 2
Obrane i opłukane ziemniaki kroimy na ćwiartki, wkładamy do wrzącej, osolonej wody i gotujemy na średnim ogniu ok. 15-20 minut. W tym czasie obieramy cebulę, przecinamy ją na pół i kroimy w cienkie paski. W rondelku roztapiamy masło i przesmażamy cebulę na średnim ogniu, na złoty kolor. Mleko zagotowujemy.
2 / 2
Ugotowane ziemniaki odcedzamy, odparowujemy przez 1 min w odkrytym garnku, przepuszczamy przez praskę i wkładamy z powrotem do garnka. Wlewamy gorące mleko, dokładnie mieszamy, najpierw łyżką, a potem trzepaczką, aby purée stało się puszyste. Dodajemy gałkę, przecedzone przez sitko masło i posypujemy cebulą.
-
Moda
-
Wiadomości
-
Polecamy
-
Plotki
-
Kalkulatory