Ziemniaczane purée z mlekiem i gałką muszkatołową

Magazyn Kuchnia 04.03.2020 15:37
(brak ocen)
OCEŃ
Ziemniaczane purée z mlekiem i gałką muszkatołową
Ziemniaczane purée z mlekiem i gałką muszkatołową
Czas przygotowania do 30 minut
Poziom trudności średni
  • Można zamrażać? Nie

Składniki (4porcje)

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

1 / 2

Obrane i opłukane ziemniaki kroimy na ćwiartki, wkładamy do wrzącej, osolonej wody i gotujemy na średnim ogniu ok. 15-20 minut. W tym czasie obieramy cebulę, przecinamy ją na pół i kroimy w cienkie paski. W rondelku roztapiamy masło i przesmażamy cebulę na średnim ogniu, na złoty kolor. Mleko zagotowujemy. 

2 / 2

Ugotowane ziemniaki odcedzamy, odparowujemy przez 1 min w odkrytym garnku, przepuszczamy przez praskę i wkładamy z powrotem do garnka. Wlewamy gorące mleko, dokładnie mieszamy, najpierw łyżką, a potem trzepaczką, aby purée stało się puszyste. Dodajemy gałkę, przecedzone przez sitko masło i posypujemy cebulą. 

Użyłaś / użyłeś tego przepisu?
Podziel się swoim wykonaniem na instagramie używając hashtagu
#haps