Ziemniaki lorette

Magazyn Kuchnia 22.03.2021 20:27
(brak ocen)
OCEŃ
Ziemniaki lorette
Ziemniaki lorette
Czas przygotowania powyżej godziny
Poziom trudności łatwy
  • Można zamrażać? Nie

Składniki (4porcje)

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

1 / 4

Przygotuj purée: obierz ziemniaki, pokrój je w kostkę, zalej zimną, osoloną wodą (poziom wody powinien sięgać 2 cm powyżej ziemniaków). Gotuj 15 minut bez pokrywki, aż ziemniaki będą miękkie. Odcedź ziemniaki, ponownie włóż do garnka, odparuj. Ugnieć ziemniaki, dodając masło, jajko i żółtko oraz sól i pieprz. Mieszaj drewnianą łyżką, aż masa będzie gładka. Przykryj purée i zabezpiecz przed wystygnięciem. 

2 / 4

Zrób ciasto: zagotuj wodę z masłem, solą, pieprzem i gałką. Zmniejsz ogień, wsyp od razu całą mąkę i energicznie mieszaj drewnianą łyżką. Po 1-2 minutach, gdy masa zacznie odchodzić od ścianek rondla, zdejmij z ognia, odstaw na 3 minuty. Wbij jajko, energicznie wymieszaj, następnie wbij drugie i wymieszaj jeszcze raz. Do ciasta dodaj purée i mieszaj, aż obie masy dobrze się połączą. Przełóż do worka cukierniczego. 

3 / 4

Rozgrzej piekarnik do 80-100 st. C. Wlej do rondla olej (do wysokości 5 cm), rozgrzej do 190 st. C. Wyciskaj paseczki (5-6 cm) ziemniaczanego ciasta prosto do gorącego oleju, smaż po 2-3 minuty na złoty kolor, osączaj na papierowym ręczniku. 

 

4 / 4

Usmażone paseczki wkładaj do piekarnika, aby pozostały chrupkie i nie ostygły.

Rada: Znacznie bardziej pracochłonne  niż nieśmiertelne frytki, za to jakie efektowne. No i przepyszne!

Użyłaś / użyłeś tego przepisu?
Podziel się swoim wykonaniem na instagramie używając hashtagu
#haps
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.