Ziemniaki lorette
- Można zamrażać? Nie
Składniki (4porcje)
-
Puree
Ziemniaki - 50 dagMasło - łyżkaJajka - 1Żółtka - 1Sól - czubata łyżeczkaPieprz czarny mielony - 1/8 łyżeczki
-
Ciasto
Woda - 1/2 szklankiMasło - łyżkaSól - 1/2 łyżeczkiPieprz czarny mielony - 1/8 łyzeczkiGałka muszkatołowa - 1/8 łyzeczkiMąka pszenna - 1/2 szklankiJajka - 2
-
Oraz
Olej rzepakowy - 1 l do smażenia
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
Przygotuj purée: obierz ziemniaki, pokrój je w kostkę, zalej zimną, osoloną wodą (poziom wody powinien sięgać 2 cm powyżej ziemniaków). Gotuj 15 minut bez pokrywki, aż ziemniaki będą miękkie. Odcedź ziemniaki, ponownie włóż do garnka, odparuj. Ugnieć ziemniaki, dodając masło, jajko i żółtko oraz sól i pieprz. Mieszaj drewnianą łyżką, aż masa będzie gładka. Przykryj purée i zabezpiecz przed wystygnięciem.
Zrób ciasto: zagotuj wodę z masłem, solą, pieprzem i gałką. Zmniejsz ogień, wsyp od razu całą mąkę i energicznie mieszaj drewnianą łyżką. Po 1-2 minutach, gdy masa zacznie odchodzić od ścianek rondla, zdejmij z ognia, odstaw na 3 minuty. Wbij jajko, energicznie wymieszaj, następnie wbij drugie i wymieszaj jeszcze raz. Do ciasta dodaj purée i mieszaj, aż obie masy dobrze się połączą. Przełóż do worka cukierniczego.
Rozgrzej piekarnik do 80-100 st. C. Wlej do rondla olej (do wysokości 5 cm), rozgrzej do 190 st. C. Wyciskaj paseczki (5-6 cm) ziemniaczanego ciasta prosto do gorącego oleju, smaż po 2-3 minuty na złoty kolor, osączaj na papierowym ręczniku.
Usmażone paseczki wkładaj do piekarnika, aby pozostały chrupkie i nie ostygły.
Rada: Znacznie bardziej pracochłonne niż nieśmiertelne frytki, za to jakie efektowne. No i przepyszne!
-
Moda
-
Wiadomości
-
Polecamy
-
Plotki
-
Kalkulatory