Ziemniaki pieczone z jajkiem, prosciutto i chilli
- Można zamrażać? Nie
Składniki (4porcje)
-
Ziemniaki - 6Sól - 1 łyżeczkaOliwa - 1 łyżeczkaMasło - kawałekSzynka parmeńska - 12 plastrówŚmietana 18 proc. - 500 mlSer cheddar - 120 g tartegoSól morska - do smakuPieprz czarny mielony - do smakuJajka - 4Chili - 1-2 suszone papryczki bez pestekSzczypiorek - 2 łyżki posiekanego
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
Płuczemy i obieramy ziemniaki. Wkładamy do garnka, zalewamy wodą, solimy. Gotujemy mniej więcej 20 minut. Odcedzamy, studzimy, kroimy na cząstki.
Rozgrzewamy oliwę na dużej patelni i smażymy kawałki ziemniaków na średnim ogniu na złoty kolor. W razie potrzeby dodajemy jeszcze odrobinę oliwy. Odsączamy na ręczniku papierowym.
Smarujemy masłem cztery żaroodporne miseczki. Wykładamy je szynką i wypełniamy ziemniakami. Mieszamy śmietanę, starty ser, szczyptę soli i pieprzu. Zalewamy masą ziemniaki w miseczkach. Do każdej wbijamy po jajku, posypujemy pokruszonymi papryczkami.
Wstawiamy miseczki do brytfanny, wlewamy do niej wodę, tak aby sięgała do połowy naczynek. Pieczemy w 180 st. C przez jakieś 20 minut, aż jajka się zetną. Posypujemy szczypiorkiem i pieprzem.
-
Moda
-
Wiadomości
-
Polecamy
-
Plotki
-
Kalkulatory