Składniki (4porcje)
-
Ziemniaki - 60 dagMarchewka - 3Boczek wędzony - 10 dagKiełbasa - 20 dagPieczarki - 15 dagMasło - 2 łyżkiCebula biała - 3Kapusta biała - kilka liściNatka pietruszki - według uznaniaKoperek - według uznaniaSól - do smakuPieprz czarny mielony - do smaku
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
Ziemniaki i marchew obieramy, kroimy w plastry i przez moment podgotowujemy w osolonej wodzie. Kroimy boczek w plastry, a kiełbasę w talarki. Grzyby szatkujemy i podsmażamy na łyżce masła. Cebule siekamy i szklimy na reszcie masła. Naczynie do zapiekania wykładamy liśćmi kapusty, tak aby przykryć dno. Układamy na nich warstwami ziemniaki, cebulę, marchew, grzyby i kiełbasę. Każdą warstwę posypujemy posiekaną zieleniną, solą i pieprzem. Na górze układamy warstwę ziemniaków, obkładamy ją boczkiem. Przykrywamy potrawę liśćmi kapusty i pokrywką. Pieczemy 1 godz. w 180°C.
-
Moda
-
Wiadomości
-
Polecamy
-
Plotki
-
Kalkulatory