Składniki (4porcje)
-
Ziemniaki - 70 dag obranychMasło - 70 gMleko 2.0 proc. - 300 mlDymka - 2 łyżki posiekanejGroszek zielony - 10 dagSól - do smakuPieprz czarny mielony - do smaku
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
1 / 3
Gotujemy ziemniaki w osolonej wodzie, aż będą miękkie. Odlewamy wodę, odparowujemy ziemniaki na małym ogniu i ugniatamy je z masłem.
2 / 3
W rondlu podgrzewamy mleko z dymką oraz groszkiem i gotujemy przez 5 minut. Zdejmujemy z ognia.
3 / 3
Łyżką cedzakową przekładamy groszek i dymkę do garnka z ziemniakami. Mieszając, dodajemy tyle mleka, żeby powstało kremowe purée. Doprawiamy pieprzem.
-
Moda
-
Wiadomości
-
Polecamy
-
Plotki
-
Kalkulatory