Ziemniaki z oliwą i czosnkiem

Magazyn Kuchnia 24.06.2020 14:59
(brak ocen)
OCEŃ
Ziemniaki z oliwą i czosnkiem
Ziemniaki z oliwą i czosnkiem
Czas przygotowania do 30 minut
Poziom trudności łatwy
  • Można zamrażać? Nie

Składniki (4 porcje)

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

1 / 2

Ziemniaki obieramy i gotujemy w osolonym wrzątku przez 15-20 min. Odcedzamy, zachowując kilka łyżek wody. Ziemniaki ugniatamy na gładką masę, dodając po trochu płyn z gotowania.

2 / 2

Na patelni rozgrzewamy odrobinę oliwy, dodajemy pokrojoną w plasterki cebulę. Gdy się nieco zeszkli, wrzucamy posiekany czosnek. Podsmażamy na silnym ogniu, aż cebula będzie rumiana i dodajemy do purée (kilka krążków cebuli zostawiamy do dekoracji). Starannie mieszamy, dekorujemy chrupiącymi krążkami i podajemy.

Użyłaś / użyłeś tego przepisu?
Podziel się swoim wykonaniem na instagramie używając hashtagu
#haps