Ziołowa ryba maślana

Ziołowa ryba maślana
Czas przygotowania
do 30 minut
Poziom trudności
łatwy
- Można zamrażać? Nie
Składniki (4porcje)
-
Masło - 2 łyżkiNatka pietruszki - łyżka posiekanej + pęczekSzczypiorek - łyżka posiekanegoRyba - 70 dag filetu z maślanejSok cytrynowy - 1/4 szklankiSól - wedle uznaniaPieprz czarny mielony - wedle uznaniaCytryna - 1 pokrojona na ćwiartkiTłuszcz - do formy
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
1 / 3
Rozgrzej piekarnik do 175°C. Nasmaruj tłuszczem żaroodporną formę.
2 / 3
Utrzyj drewnianą łyżką masło z natką i szczypiorkiem. Filet z ryby maślanej pokrój na porcje, ułóż w formie, skrop sokiem cytrynowym, oprósz solą i pieprzem. Posmaruj połową ziołowego masła, wstaw do nagrzanego piekarnika na 5 minut. Gdy ziołowe masło się roztopi, odwróć ryby, posmaruj resztą masła, piecz jeszcze jakieś 10 minut, aż mięso ryby będzie łatwo rozdzielić widelcem.
3 / 3
Podawaj z cząstką cytryny.
Rada: Według tego przepisu można przyrządzić łososie i - ale to już rozpusta - polędwicę z tuńczyka.
-
Moda
-
Wiadomości
-
Polecamy
-
Plotki
-
Kalkulatory